. (Foto: TV 2/)
. (Foto: TV 2/)

Overgrepshistorie blir teater

Overgrepssaken i Kautokeino er blitt teater. Fredag er det premiere på forestillingen Hysj!

– Jeg føler egentlig at det vanlige er å ha sex før man er 16....

Slik åpner forestillingen Hysj som er bygd på overgrepssaken som i 2005 ble avslørt i Kautokeino. 18  navngitte menn ble trukket inn, 15 av dem siktet og fem til slutt dømt for seksuelle overgrep mot mindreårige jenter.

Sex som byttemiddel

Det er Teaterfabrikken 70N 30Ø i Vadsø  som har laget  forestillingen Hysj, der  fokus blir satt på sex som byttemiddel. I Kautokeino fikk jentene sigaretter, kontantkort, øl og sprit i bytte mot sex. I morgen er det premiere i Tromsø, og i løpet av våren skal forestillingen ut på turné.

Lite forskning

– Det er forsket lite på begrepet «sex som byttemiddel», men alle sier at det er masse av det, over alt. Alle sier det. Fagfolk sier det. Politifolk sier det, forteller stykkets instruktør Janne Wettre.

Innbyggerne tok grep

Etter at overgrepssakene i Kautokeino ble avslørt tok innbyggerne selv et oppgjør med ukulturen i bygda. Fem menn ble i retten dømt for overgrep mot mindreårige jenter, og nå skal altså historien fortelles fra en scene. Det er så avgjort ikke bare Kautokeinos historie, men ordføreren frykter det verste.

– Et teater som ikke holder hus i Kautokeino har vel ikke den lokale forståelsen for situasjonen, sier ordfører Klemt Erland Hætta. Han vil ikke ta seg tid til å se forestillingen når den settes opp i Kautokeino etter påske.

Hysj, hysj

Teaterstykket heter Hysj, og er basert på samtaler og intervjuer med ungdom, foreldre og fagfolk. Prosessen har dokumentert at sex som byttemiddel er mer utbredt enn man har trodd, og at barn og unge uansett hvor de bor trenger hjelp til å gjøre riktige valg.

– Man må vite hva man vil si ja til for å vite når man skal si nei. Og det er vel det som er den store problematikken rundt seksualitet. Vi snakker ikke nok om det så man ikke klarer å få tenkt gjennom problemstillingene før de står der og banker på døra, sier teatersjef og skuespiller Ellen Zahl Jonassen.

En knyttneve mot voksne og politikere

– Er forestillingen ment som en knyttneven mot gamle grisete mannfolk?

– Nei, mer som en knyttneven mot voksne som ikke er voksne, og politikere som ikke tar ansvar, sier instruktør Janne Wettre.