Lionel Messi (Foto: JAIME REINA/AFP)
Lionel Messi (Foto: JAIME REINA/AFP)

Derfor er Messi bedre enn Rooney og Ronaldo

- Han kan bli større enn legender som Maradona, Pelé og Cruyff, mener TV 2 Sportens eksperter.

Manchester Uniteds Wayne Rooney er i sitt livs form og har bøttet inn totalt 33 mål denne sesongen.

LES SVEENS BLOGG: - Er Messi større enn Maradona?

Men det er Barcelonas ballmagiker Lionel Messi som stjeler overskriftene i Europa.

- Frykter at Maradona kan ødelegge litt for Messi (hvilken ironi). Argentina har et fantastisk mannskap, men har en trener som kan finne på hva som helst.

Europas heteste
Messi har scoret 11 mål på - inkludert to hattrick - på sine sju siste kamper for Barcelona.

Til nå har den argentinske fotballkunstneren scoret 34 mål i alle turneringer. Det er bare fire mindre enn hele fjorårssesongen.

Braslianske Ronaldo har rekorden for flest scoringer på en sesong i Barcelona. Han scoret 47 mål i sin rekordsesong.

I skyggen av Messi?
Spørsmålet mange stiller seg er om Messi vil stille Rooney og Real Madrids Cristiano Ronaldo fullstendig i skyggen under sommerens VM - og når den prestisjetunge prisen «Ballon d'or» skal deles ut til høsten.

TV 2 Sportens eksperter er i hvert fall ikke i tvil om at Messi for øyeblikket er planetens beste spiller for øyeblikket - og har talent nok til å bli en større legende enn stjerner som Maradona, Pelé og Johan Cruyff i fotballhistorien.

Lionel Messi (Foto: ALBERT GEA/REUTERS)
Lionel Messi (Foto: ALBERT GEA/REUTERS)

Vi spurte et utvalg av våre eksperter følgende spørsmål:

1) - Hvem vurderer som verdens beste spiller for øyeblikket av Rooney, Cristiano Ronaldo eller Messi - og hvorfor?

2) - Messi er kun 22 år - hvor stor kan han bli i fotballhistorien om han fortsetter med storspillet? Kan han bli bedre enn legender som Pele, Maradona og Cruyff?

3) - Hvem tror du blir mest dominerende i sommerens TV 2-sendte VM av Rooney, Messi og Ronaldo?

Her er svarene:

alsaker-sumo
alsaker-sumo

Øyvind Alsaker, kommentator:

1) - Jeg vurderer dem slik: 1. Messi, 2. Rooney og 3 Ronaldo, sier Alsaker, og forklarer hvorfor:

- Egentlig er dette en duell mellom de to første! Ronaldo er 10 mål bak, har knapt assists og er ikke i nærheten. Rooney er en verdig utfordrer, og har nok like stor betydning for United som Messi har for Barca. Begge scorer vanvittig mye mål, avgjør kamper på egenhånd og spiller med hjertet. Ærlige spillere. Også her er Ronaldo sjanseløs med sin filming og syting. Messi vinner på sitt formidable tekniske repertoar og evnen til å drible seg igjennom tette forsvar. Messi er regjerende «FIFA Player of the Year». Rooney har en fantastisk vinter bak seg, men har ikke prestert så jevnt over lang tid som Messi, mener Alsaker.

- Mange i Barcelona mener han allerede er klubbens største spiller gjennom tidene, men det er kanskje litt prematurt.

2) - Messi har vært nominert til årets spiller av FIFA de tre siste årene, og blitt nummer to ganger før seieren i desember. Det vitner om en imponerende stabilitet for en spiller på 22 år. Han er veldig sjelden dårlig. 79 mål på 129 kamper for Barca er sensasjonelt, mener Alsaker, og minner om følgende:

- Mange i Barcelona mener han allerede er klubbens største spiller gjennom tidene, men det er kanskje litt prematurt. Når det gjelder legender som Maradona, Pele og Cruyff, så har alle de dominert på verdens største scene; VM. Maradona vant egenhendig i 1986, Cruyff strålende i -74 og Pele var stor i flere mesterskap. Messi må levere et godt VM før han kan bli nevnt sammen med disse gutta. Kanskje er Sør-Afrika hans mulighet? I Brasil om fire år er han bare 26, så sjansene er mange. Messi virker å ha gode menneskelige egenskaper og det er viktig når omgivelsene krever stadig mer, og det er lett å miste fokus. Når karrieren hans er slutt om 10-15 år, er sannsynligheten stor for at vi hyller ham som tidenes fotballspiller, slår Alsaker fast.

3) - Frykter at Maradona kan ødelegge litt for Messi (hvilken ironi). Argentina har et fantastisk mannskap, men har en trener som kan finne på hva som helst. Messi har slitt litt i landslagsdrakten, og Maradona har ikke klart å spille på styrkene hans i samme grad som for eksempel Guardiola i Barca. Rooney får trøbbel med å holde formen ved like helt til juli måned, et klassisk problem for engelske spillere. Dette mesterskapet spilles i et land med vinter, og det øker Rooneys sjanser til å bli VM-stjerne. Han har vist sin viktighet for England i tidligere mesterskap, og var allerede som 18 åring Englands beste i EM i Portugal. VM sist ble ødelagt av skadeproblemer i forkant, svarer han, og legger til:

- Ronaldo har kanskje et handikap fordi Portugal ikke er av samme klasse som Argentina og England. På sitt beste er han i stand til å løfte laget ut av «Dødens Gruppe» og videre i konkurranse med Brasil og Elfenbenskysten. Problemet er at andreplass i gruppa trolig gir Spania i åttedelsfinalen. Derfor tror jeg ikke Portugal kommer langt nok til at Ronaldo kan bli VMs dominerende spiller. Kan ikke annet enn å rangere som isted: 1. Messi 2. Rooney 3. Ronaldo.

TROR PÅ MJELDE: Mini mener Erik Mjelde kan vise seg å bli den beste overgangen i Tippeligaen. (Foto: Lien, Kyrre/Scanpix)
TROR PÅ MJELDE: Mini mener Erik Mjelde kan vise seg å bli den beste overgangen i Tippeligaen. (Foto: Lien, Kyrre/Scanpix)

Jahn Ivar «Mini» Jakobsen, fotballekspert:

1) - Messi. Han viser teknikk på et helt annet nivå enn de to andre. Ronaldo har farten og skuddet. Rooney har litt mer råskapen i 16-meteren. Men Messi leger de magiske øyeblikkene, svarer Mini.

2) - Han kan helt klart bli større. Men jeg er i mot å sammenligne med andre tidsperioder. Alle de nevnte var fantastiske spillere og det skal de ha ære for og Messi kommer å komme opp ved siden av de når man snakker om verdens beste fotballspillere, mener han.

3) - Står det mellom Messi og Rooney og jeg tror Rooney blir den som står igjen til slutt som den beste - fordi han spiller på det beste landslaget av disse tre. Vi husker best de som scorer i finaler, poengterer Mini.

Hockey2009_MortenLangli (Foto: Stian K. Elton/TV 2)
Hockey2009_MortenLangli (Foto: Stian K. Elton/TV 2)

Morten Langli, kommentator:

1) - Lionel Messi er den beste. Tallenes tale viser det. Det er det ikke tvil om. Så følger Wayne Rooney på andre, og til slutt Cristiano Ronaldo. Messi er den beste fordi han har evnen til å avgjøre kamper helt på egenhånd. Og han avgjør kamper på forskjellige måter. Han fikser straffespark, han scorer på hodet, han scoret etter lange dribleraid, han leverer målgivende pasninger. Messi er en utrolig komplett offensiv spiller som det er vanskelig å finne svakheter ved, sier han.

2) - Ja, jeg tror han har alle forutsetninger for det, i og med at han spiller på det beste klubblaget. Men du er avhengig av suksess i VM for å bli en ekte legende. Messi har tross alt vunnet U21-VM og OL-gull med Argentina, men de har lavere status. I det forrige VM ble Messi matchet forsiktig, og kom ikke en gang på banen da Argentina gikk ut mot Tyskland, poengterer Langli.

3) - Svaret på det spørsmålet er ikke like opplagt. England er helt avhengig av at Rooney leverer, mens det i Argentina er mye surr. Landslagssjefen gjør mye rart, så det avhenger av hvor Messi blir brukt på banen. Jeg har sett mange av Argentinas kvalifiseringskamper til VM, og der har Messi langt fra gnistret. Han er blitt brukt overalt på banen, og ikke minst i en dypere posisjon. Han må spille i en rolle der han er mest på den siste tredjedelen, og ikke er feilvendt. Portugal har jeg lite tro på i VM. De sliter med skader i de bakre rekker, og både Bosingwa og Pepe mister vel VM. Ronaldo har det dessuten med å skuffe i mesterskap. Derfor holder jeg en knapp på Rooney i VM fordi jeg tror han har de beste forutsetningene. Jeg er usikker på Argentina i VM, mens England helt sikkert kommer til å gå videre.

DEBATT: Hvem mener du er best av Messi, Ronaldo og Rooney? Ta debatten i kommentarfeltet under!