AKER SYKEHUS: 160.000 pasienter sogner til Aker sykehus. Planen er at de de fleste av disse skal overføres til Akershus universitetssykehus når Aker er langt ned. Men kanskje overlever Aker i en redusert utgave.
 (Foto: TV 2)
AKER SYKEHUS: 160.000 pasienter sogner til Aker sykehus. Planen er at de de fleste av disse skal overføres til Akershus universitetssykehus når Aker er langt ned. Men kanskje overlever Aker i en redusert utgave. (Foto: TV 2)

Aker sykehus kan overleve

Sykehuset kan overleve i en kraftig redusert utgave. Det er klart etter at regjeringen har gått inn i en dialog med Oslopolitikerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var en høylytt demonstrasjon utenfor Helsedepartementet tirsdag. Carl I Hagen fra Fremskrittspartiet skjelte ut regjeringen og administrasjonen Helse Sør-Øst som ”gærne” fordi de vil legge ned Aker sykehus i Oslo.

Skal behandles på Ahus

Sykehuset betjener blant annet de folkerike områdene i Groruddalen på Oslos østkant. Fra neste år skal disse pasientene til det splitter nye Akershus universitetssykehus (Ahus) som ligger få kilometer unna.

At det nye sykehuset er i ferd med å få 200 nye senger beroliger ingen av partiene i Oslo bystyret. De er redde for å miste det de hevder er et unikt fagmiljø ved Aker sykehus.

VIL BEHOLDE AKER: Carl I. Hagen.

Redusert utgave

Helse og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) møtte representanter fra samtlige partier i Oslo tirsdag for å lete etter et kompromiss. En mulig løsning er at Aker får fortsette i kraftig redusert utgave, som lokalsykehus for Oslos østkant. Det bekreftet helseministeren overfor TV2 etter møtet.

– Ja, for jeg ser jo for meg at det er behov når det gjelder store pasientgrupper. Som diabetes, kols, for eldre med demens, og ikke minst innen rusomsorgen. Vi har jo nylig åpnet en ny akutt der. Og så kommer det an på om Oslo for eksempel vil legge legevakten til Aker.

– Betyr dette at det kan bli fortsatt sykehusdrift ved Aker?

– Det kan være, i en eller annen form. Hvor Oslo Universistetssykehus samarbeider med Oslo kommune, sier helseministeren.

Dialog med Helse Sør-Øst

Byråden for helse og eldre i Oslo, Sylvi Listhaug (Frp) bekrefter at det er åpnet en dialog om en redusert form for sykehusdrift ved Aker.

– Ja, og det er noe som Oslo kommune vil bidra til og gå i dialog med Helse Sør-Øst om. Det vi primært ønsker er å beholde Aker sykehus med akutt funksjoner som et lokalsykehus for Groruddalen. Men det har vi ikke fått noen konkrete løfter fra statsråden om, sier Listhaug.

Hun er sterkt skeptisk til sykehus eieren Helse Sør-Øst.