Matilde Bø og Nikoline (Foto: Geir Johnny Huneide/TV 2)
Matilde Bø og Nikoline (Foto: Geir Johnny Huneide/TV 2)

Alenemødre taper penger på å oppgi barnets far

Mødre som ikke oppgir barnets biologisk far, får i flere tilfeller nesten dobbelt så mye i bidrag som de som oppgir faren.

Nikoline har aldri truffet sin biologiske pappa, men peker ham ut i fotoalbumet.

– Det er pappa, smiler Nikoline (2)

Nikoline (Foto: Geir Johnyy Huneide/TV 2)
Nikoline (Foto: Geir Johnyy Huneide/TV 2)

Så langt har ikke pappaen erkjent farskap. Nikoline er tre år i slutten av april, og like lenge har mamma Matilde Bø kjempet for å få datterens engelske far registrert på papiret.

– Jeg tenker på dette først og fremst for hennes del. Hun går jo glipp av en far og hun går glipp av å vite noe om hvem hun er egentlig er. Hun går på en måte glipp av halvparten av seg selv på en måte, sier Mathile Bø.

Se video i videovinduet øverst.

9.600 barn har «ukjent far»

TV 2 har fortalt om titusener av nordmenn som ikke kjenner sin biologiske far, ofte fordi mødre hemmeligholder dette. I dag er det drøyt 9.600 barn som står oppført med «far ukjent» i folkeregisteret.

Men Matilde Bø vil gjerne at Nikoline skal ha en far, også på papiret, men reagerer på at hun får betydelig mindre ubetalt i forskuddsbidrag enn hun ville gjort dersom hun hadde oppgitt «ukjent far» ved fødselen.

Hadde fått det dobbelte med «ukjent far»

– Det er uforståelig og spesielt. Hvis jeg hadde skrevet far ukjent, så hadde jeg fått nesten dobbelt så mye, det er jo helt fantastisk at det går an, sier Bø til TV 2 Nyhetene.

Bidragsforskudd skal sikre at barn får et visst beløp fra det offentlige hver måned dersom far av ulike årsaker ikke betaler bidrag. Matilde får et bidragsforskudd på 680 kr. Hadde hun oppgitt ukjent far, ville hun fått 1.360 kr i måneden.

Ifølge NAV sitt regelverk så vil kvinner som oppgir ukjent far motta 1.360 kroner i måneden. Dette dersom ikke inntekten overstiger 320 ganger fullt bidragsforskudd, tilsvarende en inntekt på 435.200 kroner i året.

Trenger ikke å oppgi barnet far

Mathilde Bø reagerer også på at NAV presiserer at saksbehandlerne skal informere om at mor ikke MÅ oppgi barnets far.

I NAV sitt regelverk blir det presisert at: Bidragsfogdens saksbehandler skal informere om at moren ikke må oppgi barnets far, men at det offentlige har ansvar for å ta seg av at farskapet blir fastslått (barnelovens § 5)."

NAV klarer ikke å gi TV 2 tall som viser hvor mange mødre som får forskuddsbidrag etter å ha oppgitt ukjent far.

Arild Dyngeland, advokat (Foto: Geir Johnny Huneide/TV 2)
Arild Dyngeland, advokat (Foto: Geir Johnny Huneide/TV 2)

Sterk oppfordring

– Jeg tenker at det ligger en veldig sterk oppfordring til mødre om ikke å samarbeide for å få avklart farskap, og jeg kan ikke se noen reell grunn til at man skal ha den forskjellen i det hele tatt, sier advokat Arild Dyngeland.

Han har jobbet med juridiske problemstillinger knyttet til saker om «ukjent farskap».

Udugelig system

Matilde Bø har møtt et udugelig offentlig system i sin kamp for å få registrert datterens biologisk far på papiret. Ifølge barneloven har det offentlige ansvar for å ta seg at farskap blir fastslått. Men saken til Nikoline har støvet ned hos NAV og heller ikke rettssystemet var til stor hjelp.

Nå har Matilde selv valgt å fikse opp, bruke tid og betale kostnadene.

Matilde Bø (Foto: Geir Johnny Huneide/TV 2)
Matilde Bø (Foto: Geir Johnny Huneide/TV 2)

– For meg virker det som om det ikke spiller så stor rolle.

– Vi bare flytter hun fra den bunken til den bunken så venter vi litt, så kan vi ta den tilbake igjen, nei det har ikke skjedd noe nå heller så flytter vi hun litt tilbake der.

– Og på en eller annen måte blir det bare helt forferdelig feil, sier Matilde Bø.

Ser på oppfølging av regelverk

– Vi kan ikke kommentere enkeltsaker. De reglene som dette gjelder skal ivareta mange hensyn, særlig hensynet til dem som faktisk ikke har kjent far.

Reglene er evaluert og vi ser nå nærmere på videre oppfølging, sier statssekretær Gina Lund i Arbeidsdepartementet til TV 2 Nyhetene