147 småbarn hiv-smittet ved sykehus

Skittent utstyr på barneavdelinger ved to sykehus i Usbekistan har ført til at småbarna fikk den dødelige smitten i 2007.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

14 av barna er døde av aids, og 133 lever foreløpig som hiv-smittede, ifølge en dokumentar som ble offentliggjort på en anerkjent webside mandag.

Sensurert

Dokumentaren ble opprinnelig laget for en statlig TV-kanal i Usbekistan, men gikk aldri på luften fordi myndighetene vegret seg, opplyser redaktøren av nettstedet Ferghana.ru, Daniil Kislov, til nyhetsbyrået AP.

I dokumentaren hevdes det at 12 leger og sykepleiere ved to sykehus i byen Namangad er dømt for å ha brukt skittent utstyr når de behandlet barna. Helsearbeiderne er dømt til mellom fem og åtte års fengsel.

Legene skal ha benyttet blodoverføring i behandling av sykdommer som enkelt kunne vært behandlet på andre måter, hevder Kislov.

Ber om unnskylding foran kamera

I dokumentaren uttaler flere personer som presenteres som de dømte legene og sykepleierne seg. De innrømmer skyld og anger.

– Jeg ber om tilgivelse tusen ganger. Jeg vil ikke at noen leger eller sykepleiere noen gang skal gjøre samme feil, sier en kvinne gråtende.

Nyhetsbyrået har ikke fått bekreftet opplysningene fra usbekiske myndigheter, men det er en kjent sak at mange barn skal ha blitt hivsmittet på sykehus i landet de siste årene.

Usbekiske myndigheter er kjent for å ha streng kontroll med landets medier.