Hummerfarm (Foto: Norwegian Lobster Farm)
Hummerfarm (Foto: Norwegian Lobster Farm)

Norsk gründer starter oppdrett av hummer

– Hummeren får egen leilighet med havutsikt, sier Asbjørn Drengstig i Norwegian Lobster Farm.

Verdens første landbaserte hummeroppdrettsfirma er norsk. Asbjørn Drengstig er administrerende direktør for Norwegian Lobster Farm.

Allerede i 2000 begynte de å forske på anlegget, og i 2007 begynte de å teste hummeroppdrett.

– Vi hadde lyst til å starte for oss selv innen oppdrett. Hummeren har en stor etterspørsel, et begrenset tilbud, høy pris og er et eksklusivt produkt, sier Drengstig.

HUMRER: Går hummeroppdretten så godt som Asbjørn Drengstig tror, kan han humre hele veien til banken. (Foto: TV 2)

Møtt med skepsis

Men skepsisen var stor til de norske gründerne. I USA hadde flere forskere forsøkt å finne en løsning, uten å lykkes.

– I 1995 konkluderte man med at det var umulig å finne et teknologisk konsept som var nødvendig for å lage en kommersiell industri, forteller Drengstig.

– Hva skyldes skepsisen?

– Den optimale veksttemperaturen er på 20 grader celsius, så man må varme vannet. Det tar mye energi. Hummeren er også en kannibal fra det sekundet den klekker. Han må derfor behandles individuelt helt fra starten til den er klar for markedet, forklarer adm. direktøren i Norwegian Lobster Farm.

Det norske selskapets løsning tar seg av alle disse utfordringene.

Se demonstrasjon av hummerfarmen her:

«Havutsikt»

– Vi gir hver enkelt hummer en leilighet med havutsikt. Det blir en lykkelig hummer, ler Drengstig.

Oppdrettsnæringen generelt er ikke alltid forbundet med lykke. Lakseoppdrett lider av rømning og nye sykdommer. Drengstig peker på én viktig ting som gjør at hummeroppdrett ikke vil ha de samme utfordringene.

– Dette er en landbasert oppdrettsindustri. Vi pumper sjøvann inn i kar som står på land. Dermed unngår vi rømning, lakselus eller genetisk forurensing. Systemet er lukket, sier han.

Milliardindustri

Selv ser han mulighet for en milliardindustri, og en ny næring for norske kystsamfunn. Til nå er selskapet basert på Kvitsøy i Rogaland.

– Vi har tatt patent i 26 land over hele verden. Det vil si alle land med kystlinje og hummerarter, sier Drengstig.

Støtte fra Innovasjon Norge og Rogaland fylkeskommune har gjort det mulig å satse på ideen. Nå er Norwegian Lobster Farm klare for å oppskalere.

– Vi har testet teknologien og slipper nå et begrenset volum hummer på markedet. Med en oppskalering snakker vi om svært god lønnsomhet.

PÅ LAND: Hummeren bor i store landbaserte tanker med sjøvann. (Foto: Norwegian Lobster Farm)

Tusen tonn

Allerede om et år kan Norwegian Lobster Farm produsere hundre tonn hummer. Målet er betraktelig høyere.

– Vi håper vi når tusen tonn om fire år, sier Drengstig.

Med oppskalering kommer også flere ansatte. Nå jobber fem personer i Norwegian Lobster Farm. Drengstig håper å doble dette antallet.

– Mye av prosessen går automatisk, derfor har vi nok ikke samme behov for arbeidskraft som andre arbeidsplasser, sier adm. direktøren.

Gastronomisk samarbeid

Men hva med smaken? Vil en hummer som har vokst opp i bur smake like godt som en hummer i fjæra?

– Vi har vært veldig opptatt av dette, og har hatt et samarbeid med Gastronomisk institutt i Stavanger. Ved siste test fikk vi faktisk bedre score enn villhummeren, forteller Drengstig.