New Taste Of China 10 03 20
New Taste Of China 10 03 20

Avdekket skjult restaurantkjøkken

Restaurant stengt på dagen. I dette hemmelige rommet produserte Kina-restauranten helsefarlig mat.

Bak en skjult dør på restauranten New Taste of China i Oslo, avdekket Mattilsynet i forrige uke et hemmelig og ulovlig produksjonsrom.

Også i 2008 fant Mattilsynet uhygieniske forhold i restauranten.

- Den måten maten ble produsert på her, ga gode muligheter for oppvekst av bakterier som i verste fall kan gi alvorlig sykdom, advarer Gry Holmbakken, seksjonssjef ved distriktskontoret for Oslo til TV 2 hjelper deg.

Les også: Over 30 spisesteder stengt i storaksjon

Har du tips i denne, eller tilsvarende saker? Kontakt TV 2 hjelper deg.

Skjult rom

Det skitne og ulovlige «kjøkkenet» ble funnet som følge av en tverretatlig stikkontroll. Da myndighetene inspiserte restauranten, oppdaget de en hemmelig inngang bak veggen i personalgarderoben.

- Restauranten hadde adgang til det skjulte produksjonsrommet via garderoben. Døren og veggen gikk i ett, og det var tapetsert over døra, slik at inngangen var svært vanskelig å finne, sier Holmbakken til TV 2 hjelper deg.

På det skjulte rommet ble det produsert en rekke kinesiske spesialiteter. Dim sum, vårruller og pekingand i store mengder og på forskjellig stadier i produksjonen, ble funnet under svært uhygieniske forhold.

Blant annet manglet det muligheter til håndvask og kjøkkenveggene var dekket med strie. Det lå ender til opptining i romtemperatur på gulvet. Skitne kluter lå på bakebordet, og det ble også funnet ulovlige matvarer i lokalene.

Seksjonssjef Holmbakken karakteriserer rommet som maten ble produsert i som en «gammel nedslitt leilighet», og maten som ble produsert og oppbevart på stedet ble vurdert til å være helsefarlig. Derfor ble restauranten og kjøkkenet stengt med øyeblikkelig virkning.

- Den måten maten ble produsert på her, ga gode muligheter for oppvekst av bakterier som i verste fall kan gi alvorlig sykdom. I tillegg fant vi matvarer på produksjonsrommet som det ikke er tillatt å importere til Europa. Mat som blir lagd under slike forhold kan være helsefarlige, sier hun til TV 2 hjelper deg.

Via sin advokat har innehaveren av restauranten oppgitt at det skjulte rommet har blitt benyttet siden november 2009.

- Ekstra alvorlig

I 2008 fikk den samme restauranten påpakninger fra Mattilsynet fordi den hygieniske standarden ikke var god nok. Det resulterte i at de måtte betalte tvangsmulkt.

Etter funnene i forrige uke, og nå har Mattilsynet varslet at de vil fatte et vedtak mot New Tase of China, og vil gi restauranten seks måneders karantene.

- Det at produksjonsrommet var skjult, gjør saken ekstra alvorlig. Hvis noen skulle ha blitt alvorlig syke av denne maten, så ville vi hatt store problemer med å få stanset en slik ulovlig produksjon når vi ikke vet at den finnes. Derfor er det så viktig at vi har oversikt over alle serveringssteder og produksjonslokaler i byen, sier Holmbakken.

Ulovlige matvarer

Det ble også funnet 732 fermenterte andeegg (peedan eggs) produsert i Taiwan på lageret innenfor produksjonskjøkkenet.

Dette er en asiatisk spesialitet basert på en spesiell modningsprosess av eggene, som blant annet gjør at de blir svarte av farge.

- Det er ikke tillatt å importere slike matprodukter fra Taiwan til EU og Norge. Eggene ble beslaglagt og vil bli destruert, forteller Holmbakken.

I tillegg brøt bedriften brannforskriftene, opplyser Mattilsynet.

Skal utvide restauranten

Innehaveren av restauranten New Taste Of China, Vi Cuong Phung, vil ikke kommentere saken overfor TV 2 hjelper. Phung ber TV 2 hjelper deg snakke med en ansatt fordi han mener han kan for dårlig norsk.

Den ansatte sier til TV2 hjelper deg at restauranten er uenig i at Mattilsynet har stengt kjøkkenet.

- Vi har gått videre med saken. Dere kan få vite senere hva dette betyr, uten at jeg ønsker å utdype det. Vi tar også en advokat på saken. Men vi ønsker egentlig ikke å kommentere saken, sier den ansatte.

På telefonsvareren til New Taste Of China dukker denne beskjeden opp når TV 2 hjelper deg ringer;

«Hei. Dette er Taste Of China. Vi holder stengt på grunn av utviding av kjøkkenet. Vi håper å se dere igjen i mai. God påske! »

- Hvorfor har dere en slik melding på telefonsvareren når det er Mattilsynet som har stengt kjøkkenet?

- Vi skal utvide større nå. Det er grunnen til at vi holder stengt, sier den ansatte til TV 2 hjelper deg.

Har du tips i denne, eller tilsvarende saker? Kontakt TV 2 hjelper deg.

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag kl.20.30.