lysbakken (Foto: TV 2)
lysbakken (Foto: TV 2)

Barneministeren: – For mange barn med ukjent far

– Jeg mener det er altfor mange barn som opplever å ha en ukjent far, sier barneminister Audun Lysbakken. Han mener dagens rutiner er for dårlige når det gjelder å få avklart farskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Titusenvis av nordmenn kjenner ikke sin egen biologiske far, ofte fordi mor av velger å hemmeligholde dette.

Mathias Davidsen har i snart tre år jobbet for å spore opp sin egen biologiske far. Mange er i akkurat samme situasjon og har et brennende ønske om å kjenne sitt eget opphav.

Altfor mange

– Jeg mener det er altfor mange barn som opplever å ha ukjent far og det er en viktig oppgave å gjøre noe med. Jeg tror vi kan understreke i større grad viktigheten av at barn får vite hvem som er biologisk opphav, og understreke den retten barn har til å få vite det, presiserer Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken overfor TV 2 Nyhetene.

Eksklusive tall TV 2 har fått utarbeidet viser at det i dag er 9.639 barn under 18 år, som er født og bosatt i Norge, og som er registrert uten far i folkeregisteret. Om man plusser på alle de over 18, som er i samme situasjon, er antallet flere titusen.

Barneloven er klinkende klar: Den slår fast at det offentlige har ansvar for å ta seg av at farskapet blir fastslått.

Uenig med Frp

Frp har sendt et forslag til Stortinget hvor en ønsker å pålegge mødre er plikt til å oppgi navn på barnefar og samtidig vurdere om man skal bli straffet for å lyve om barnefaren.

I alle år har det vært fritt fram for mor om hun ønsker å oppgi barnefar eller ikke.

– Jeg mener vi må sørge for at flere kvinner oppgir navn på far gjennom å styrke og forbedre de møtene vi har med kvinner når de blir kalt inn etter å ha oppgitt ukjent far, sier Lysbakken. Han presiserer at han ikke har tro på straffetiltak.

– Særlig for det finnes noen tilfeller der det er gode grunner for at kvinner ikke oppgir navn, i tilfeller der barn blir til etter incest og voldtekt, forklarer barneministeren til TV 2 Nyhetene.

Undervurderer følelsene

Advokat Arild Dyngeland har fulgt saken til Mathias Davidsen hele veien til Høyesterett i hans forsøk på å få DNA-test av menn som kan være hans biologiske far. Dette ble avslått:

– Jeg mener at det offentlige, og først og fremst domstolene og det utvalget som nå arbeider med en lovending, kanskje undervurderer den følelsesmessige styrken til de som har problemer med å få kunnskap om sitt opphav. Jeg tror de er i utakt med rettsfølelsen til de som er i den situasjonen og som har den opplevelsen, sier Dyngeland til TV 2 Nyhetene.

Advokat Arild Dyngeland er blant flere som mener norske myndigheter bryter menneskerettighetskonvensjonen, i tilfeller som Mathias. Ifølge Dyngeland følger man heller ikke barneloven.

Les også: – Overgrep å hemmeligholde far

Rett til etter døden

– Barneloven har ikke noen begrensning med hensyn til alder. Farskap kan fastsettes til og med etter døden, påpeker Dyngeland.

Audun Lysbakken forstår Mathias savn og intense ønske etter å få vite:

– Er du tilfreds med håndteringen av hans sak?

– Det er ingen som kan være tilfreds med den situasjonen vi er i, når vi har så mange som ikke har klargjort hvem som er deres biologiske far, sier Lysbakken.

Mulig lovendring

– Vil du se på denne saken?

– Jeg har ingen mulighet til å blande meg inn i enkeltsaker, men det jeg gjør, og som vi allerede er i gang med, er å se på lovverket på dette området. Fordi vi ser at det er behov, i møte med veldig mange nye familiesituasjoner i vårt samfunn, å modernisere lovverket vårt. Men om det kommer til å berøre dette området, er for tidlig å si, avslutter Lysbakken.