Rasool i Oslo tingrett (Foto: TV 2)
Rasool i Oslo tingrett (Foto: TV 2)

Rasool-familien dømt for mafiavirksomhet

Politiet har inndratt verdier for 17 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Borgarting lagmannsrett har i ti uker behandlet ankesaken der åtte personer med tilknytning til den såkalte B-gjengen i Oslo har vært tiltalt.

Lagmannsretten har funnet alle de tiltalte, som tilhører samme familie, skyldige i grovt heleri. Enkelte også for utpressing og trygdebedragerier.

Den knusende dommen teller hele 182 sider.

Mafiafamilie

Fem av de tiltalte, som alle er brødre, er dømt for organisert kriminalitet i henhold til straffelovens § 60a – ofte omtalt som «mafiaparagrafen».

Retten har besluttet inndragning av verdier som politiet beregner til 17 millioner kroner.

– Vi er veldig fornøyd med den omfattende dommen, der politiet og påtalemyndigheten har fått medhold på alle viktige punkter. Saken er et resultat av oslopolitiets gjengsatsing, der vi bevisst har gått etter pengene. Vi er derfor spesielt tilfreds med inndragning av så store verdier, sier visepolitimester og kriminalsjef Hans Halvorsen ved Oslo politidistrikt.

B-gjengen

Shahid Rasool i fengselet i Natal, Brasil. (Foto: TV 2)
Lagmannsretten er overbevist om at de fem brødrene utgjør en organiserte kriminell gruppe.

Retten har også funnet det bevist at den sjette broren, Shahid Rasool, som sitter fengslet i Brasil, har deltatt i gruppen ofte omtalt som B-gjengen.

«Gruppens struktur følger av søskenforholdet. Med røtter i pakistansk kultur har de eldste brødrene høyest hierarkisk posisjon», heter det i dommen.

Alle brødrene i fengsel

Den eldste broren, Ghulam Abbas (33) er dømt til fengsel i 5 år. Det er 1 år mer enn i dommen fra Oslo tingrett.

Bror nummer to, Zahid Rasool (31) fikk den strengeste straffen. 5 år og 6 måneders som er 6 måneder mer enn dommen fra tingretten.

Lagmannsretter har lagt vekt på at de to eldste brødrene har hatt ledene og sentrale roller i den organiserte kriminelle gruppen.

Den tredje broren, Qaiser Rasool (29) fikk 9 måneders fengsel, hvorav 5 måneder betinget. Dette er strengere enn i dommen fra Oslo tingrett, der alle 9 månedene var betinget.

Bror nummer fire, Yasir Rasool (25) ble dømt til 9 måneders fengsel. Det er 3 måneder mindre enn i dommen fra Oslo tingrett.

Den femte broren, Faisal Rasool (22) dømmes til 1 år og 9 måneders fengsel, hvorav 9 måneder betinget. Dette 3 måneder mindre enn i dommen fra Oslo tingrett.

Mor og far dømt

Det vakte oppsikt i de norsk-pakistanske miljøene da politiet pågrep moren til Rasool-brødrene og varetektsfengslet henne.

I Oslo tingrett ble moren (57) frifunnet. Nå er hun dømt for ett simpelt heleri av 64.500 kroner og ett grovt heleri av 300.00 kroner.

– Vi kan konstatere at også denne kvinnen er funnet skyldig i lagmannsretten. Jeg mener det er viktig at enhver må stå til rette for de straffbare handlingene man er med på, sier Halvorsen.

Straffen er satt til betinget fengsel i 90 dager, men siden hun har satt varetektsfengslet i 103 dager anses straffen som ferdig sonet.

Far (67) fikk samme dom som i tingretten. 1 år og 6 måneders fengsel, hvorav 1 år betinget.

Også kona (27) til Shahid Rasool, som er mor til deres to barn, ble dømt til 8 måneders fengsel, hvorav 120 dager betinget. Dette er strengere enn i dommen fra Oslo tingrett, der hele straffen på 1 år ble gjort betinget. Kvinnen er tidligere ustraffet.

Inndratt millionverdier

Lagmannsretten har besluttet at verdier tilsvarende om lag 17 millioner kroner skal inndras til fordel for statskassen.

– Familien vil nok fremstå noe mindre velkledt i tiden som kommer, sier Halvorsen.

Verdiene politiet har inndratt inkluderer:

* Fire leiligheter i Brasil

* Beløp tilsvarende byggingen av et feriehus i Pakistan

* En leilighet i Oslo

* Andel av verdien av en annen leilighet i Oslo

* 550 000 kroner i kontanter og innestående på konto

* 1 par diamantøredobber til en verdi av ca. 19 000 kroner

* Merkeklær til en samlet verdi av ca. 1 million kroner (estimert nypris)

* Sju luksusklokker til en samlet verdi av ca. 450 000 kroner (estimert nypris)

* Halskjede av gull til en verdi av ca. 40 000 kroner (estimert nypris)

* Diverse eksklusive solbriller

Familien har ifølge ligningsmyndighetenes opplysninger kun levd på sosialinntekt i lengre tid. Til tross for dette har de levd i luksus.

Les mer: Se B-gjengens luksus

Målrettet innsats

«Operasjon Nemesis» springer ut av oslopolitiets målrettede innsats mot organiserte gjengmiljøer i hovedstaden. Målet med opprettelsen av en slik spesialinnsats høsten 2006, var å bekjempe og forebygge kriminelle gjengstrukturer.

Et viktig strategivalg har vært å sikre og inndra verdier som antas å være utbytte fra kriminell virksomhet.

– Vi har en dedikert enhet som jobber med dette kontinuerlig. Det skal vi fortsette med, lover Halvorsen.

Våpen og narkotika

Satsingen har etter politiets mening gitt betydelige resultater.

Blant annet er store mengder narkotika og over 100 våpen beslaglagt. Hittil har i tillegg om lag 80 personer fått rettskraftige dommer, og millionverdier i form av biler, smykker og eiendommer er inndratt.

– I tillegg registrerer vi en markant nedgang i voldshandlinger i det offentlige rom fra disse miljøene, og økt tillit til politiet i områder der gjengmiljøene tidligere var veldig synlige, sier visepolitimester og kriminalsjef Hans Halvorsen.

Lagmannsretten dom er ikke rettskraftig.

Dette er saken

Politiet slo til samtidig mot familien både i Norge og i Brasil i mai i 2007. I Norge ble aksjonen kalt «Operasjon Nemesis», i Brasil kalte man den «Operasjon Paradis».

Seks brødre, to foreldre, en nåværende kone, to ekskoner og en svigermor sto på tiltalelista i Norgeshistoriens største mafiarettssak. Politiet mener de utgjør kjernen i den beryktede B-gjengen.

Familien har eiendommer i Norge, Brasil og Pakistan. Tidligere har politiet beslaglagt en rekke gjenstander de mener er kjøpt for penger som stammer fra gjengkriminalitet.

Til sammen dreier det seg om verdier for flere millioner kroner, som politiet mener familien umulig kunne hatt råd til.

Under kan du se bilder fra politiets beslag:

Range Rover_680 (Foto: Politiet)

rolexer_680 (Foto: Politiet)

Klær4_680 (Foto: Politiet)