gjemsonstad_split
gjemsonstad_split

Nå utbetales arvepengene til høyreekstreme

Etter å ha kranglet i nesten to år om en millionarv er det klart for pengedryss til folk som har markert seg som beinharde innvandringsmotstandere.

En av dem som trolig vil motta en større pengesum er mannen som ble dømt til 17 års fengsel for rasistdrapet på Benjamin Hermansen, Ole Nicolai Kvisler.

Krangel om millionarv

I halvannet år har norske innvandringsmotstandere på den ytterste høyre fløy kranglet om en arv på 2,5 millioner kroner. Krangelen har gått helt til Høyesterett, men nå er saken avgjort.

I løpet av de to neste ukene vil 2,5 millioner kroner tikke inn på kontoene til norske innvandringsmotstandere.

Uenigheten oppsto da Oslo-kvinnen Clara Weltzin døde i 2007. Den 82 år gamle kvinnen, som hadde jobbet som jurist i kommunaldepartementet, etterlot seg 2,5 millioner kroner. Ifølge Weltzins testamente skulle pengene gå til «personer eller organisasjoner som arbeider mot fremmedinnvandring til Norge».

Les testamentet her.

Egen arvekomité

Weltzin oppnevnte også en komité som etter hennes død skulle bestemme hvem som skulle få penger. Komiteen ble ledet av krigshelt og tidligere stortingsrepresentant Erik Gjems-Onstad.

Erik Gjems-Onstad (Foto: TV 2)
Erik Gjems-Onstad (Foto: TV 2)

Med seg i komiteen hadde han Egil Karlsen og Norvald Aasen som begge hadde vært aktiv i Folkebevegelsen mot innvandring (FMI). Det siste medlemmet i komiteen, Bjarne Pettersen, var tilknyttet Nasjonalt Folkeparti på 80-tallet. Pettersen hadde de siste årene tett kontakt med sentrale folk i den høyreekstreme gruppen Vigrid.

Omstridt liste

I 2008 avslørte TV 2 Nyhetene også fordelingslisten ført i pennen av Erik Gjems-Onstad. Han ønsket blant annet å gi 250.000 kroner til Ole Nicolai Kvisler - som var dømt til 17 års fengsel for det rasistisk motiverte knivdrapet på 15 år gamle Benjamin Hermansen på Holmlia 26. januar 2001.

Drapet vakte stor avsky, og over 40.000 nordmenn gikk i fakkeltog gjennom Oslos gater for å vise motstand mot rasisme.

Store summer

På listen som TV 2 Nyhetene avslørte sto ikke Kvislers navn oppført, men hans mor. På den måten forsøkte Onstad og Aasen å kamuflere pengene til Kvisler. Kvisler ble dømt til å betale flere hundre tusen kroner til Benjamins mor i erstatning og oppreising og en pengegave til han personlig ville trolig blitt beslaglagt av staten.

– Han har vært en kjempe når det gjelder kampen mot innvandring, sa Gjems-Onstad til TV 2 Nyhetene i 2008.

Også andre personer på den ytterste høyre fløy skulle få store summer.

Blant de øvrige mottakerne var den profilerte jødehateren og nazisympatisøren Tore Tvedt. Også leder av Vigrid, Torgrim Bredesen sto på listen. Det samme gjorde partiet Norgespatriotene og lederen Øyvind Heian som var foreslått med en utbetaling på til sammen 500.000 kroner. Heian var tidligere dømt for trusler mot justisminister Knut Storberget.

SE HELE DEN HÅNDSKREVNE LISTEN HER

– Forferdelig å tenke på

– Jeg synes det er forferdelig å tenke på at pengene blir delt ut, og at en av Benjamins drapsmenn, Kvisler, får penger for å ha drept Benjamin, sier Marit Hermansen, mor til Benjamin.

- HORRIBELT: Mor avdøde Benjamin Hermansen, Marit Hermansen, synes det er forferdelig at sønnens drapsmann nå belønnes. (Foto: TV 2)
- HORRIBELT: Mor avdøde Benjamin Hermansen, Marit Hermansen, synes det er forferdelig at sønnens drapsmann nå belønnes. (Foto: TV 2)

– Jeg blir rasende og lei meg, og synes det er horribelt at det rett og slett er mulig.

I hennes øyne er dette det samme som å belønne drapsmenn, og hun tror mange vil være enig med henne i at det er en forferdelig ting å gjøre.

Intern strid

Men komitémedlemmene ble uvenner. Egil Karlsen overlot sin stemme til Gjems-Onstad, mens Vigrid-sympatisør Bjarne Pettersen ville lage sin egen fordelingsliste der hans venner i Vigrid skulle få mer penger.

Dermed havet saken i forliksrådet før den gikk videre til tingretten, lagmannsretten og for noen uker siden til Høyesterett. Spørsmålet var om komitémedlemmene kunne utpeke sine egne kandidater eller hvorvidt komiteen skulle følge flertallsprisippet.

I november i fjor slo Borgarting lagmansrett fast at «etter en samlet vurdering har lagmannsretten, under noen tvil, kommet til at det er mest naturlig og praktisk at komiteen treffer avgjørelse om fordeling ved flertallsavgjørelse».

Listen er klar

Saken ble anket inn for Høyesterett som avviste anken. Dermed er det klart at Gjems-Onstad og Norvald Aasen egenrådig kan bestemme hvem som skal motta penger. Listen ble navn ble klar mandag og nå starter utbetalingene. Etter det TV 2 har grunn til tro, vil en større sum tilfalle Ole Nicolai Kvisler, trolig kamuflert til venner eller familie.

Samtlige personer som har hatt noe med Vigrid å gjøre er skjøvet ut i kulden etter at de gikk offentlig ut og kritiserte Gjems-Onstad da arvekonflikten ble avslørt av TV 2 Nyhetene i 2008.

Penger før påske

Verken Gjems-Onstad eller Norvald Aasen vil kommentere dommen eller fortelle hvem som nå skal motta pengegaver. Men advokat Sverre K. Berge, som i testamentet er satt opp som testamentfullbyrder, sier at pengene skal utbetales før påske. Han bekrefter at han fikk overlevert listen med navn av Erik Gjems-Onstad mandag.

Advokat Sverre K. Berge er satt opp som testamentfullbyrder og vil betale ut pengene før påske.  (Foto: TV 2)
Advokat Sverre K. Berge er satt opp som testamentfullbyrder og vil betale ut pengene før påske. (Foto: TV 2)

– Nå er det min jobb og fullbyrde det som er bestemt av denne komiteen. Jeg har mottatt listen i dag og kommer nå til å følge opp og betale ut slik som de har bestemt, sier advokat Berge.

– Vil du selv gå gjennom navnene på listen og sjekke at den består av folk som du kan gå god for?

– Det er ikke innenfor jobben som testamentfullbyrder å sjekke vandel til de som mottar. Dette er i tråd med det avdøde har ønsket. Det er ikke noe i denne saken som går i den retning at man driver noe staffbart, sier han.

– Man kan mene det man vil om det de jobber med, men det er lovlig. Og bruker de rene sabler, må det som de ønsker å fremme, være helt greit, sier advokat Berge.

Han presiserer at han utelukkende forholder seg til navnene som er plukket ut av komiteen og ikke noe utover dette.