VIL LEGALISERE INCEST: Monica Green fra Socialdemokraterna vil at voksne søsken skal kunne ha lovlig sex med hverandre. (Foto: Sveriges Riksdag)
VIL LEGALISERE INCEST: Monica Green fra Socialdemokraterna vil at voksne søsken skal kunne ha lovlig sex med hverandre. (Foto: Sveriges Riksdag)

Svensk riksdagspolitiker vil legalisere incest

Riksdagsmedlem Monica Green fra Sosialdemokratene mener voksne må få lov til å bestemme selv hvem de har sex med.

Den renommerte svenske riksdagspolitikeren Monica Green synes ikke det skal være ulovlig for to voksne søsken å ha sex med hverandre. Uttalelsen kommer i forbindelse med at to søsken er tiltalt i Kalmar, man mener de to har hatt sex med hverandre.

Blir de kjent skyldig kan de få fengselsstraff på inntil ett år fordi incest er ulovlig i Sverige.

Les mer: Søsken risikerer fengsel for incest

Synes det skal legaliseres

Monica Green (51) har vært Riksdagspolitiker siden 1994 og er leder for Finanskomiteen i tillegg til flere andre profilerte politiske verv. Hun representerer Socialdemokraterna som tilsvarer det norske Arbeiderpartiet. Til avisen Expressen utdyper hun hvorfor hun mener incest bør være lovlig.

– Voksne mennesker som vil det og synes det er helt greit bør få ha sex med hvem de vil. Hvis to søsken i 60-årene synes det er greit for dem har jeg ingen moralske oppfatninger om det og synes ikke at det skal være ulovlig, sier Green til Expressen.

Gjelder dette også hvis det er snakk om to søsken på 19 år?, spør avisen.

– Ja, de er jo voksne da og må få lov å bestemme hvem de har sex med, svarer Green i intervjuet med Expressen.

Gikk ut og nyanserte

Senere mandag gikk hun ut på politikerbloggen.se og nyanserte sitt utspill. Hun sier det er grunnlaget for loven, at barn kan bli født med misdannelser, som ikke er holdbar.

– Det er litt avleggs. Det er jo ikke slik at man får barn hver gang man har sex, sier Green.

Riksdagspolitikeren understreker at ikke alle former for incest er i orden. Foreldre skal for eksempel ikke ha lov til å ha sex med egne barn.

Bør incest mellom søsken være lov? Du kan si din mening under artikkelen!

– Synes det er usunt

Kristeligdemokraternas leder og Riksdagsmedlem, Göran Hägglund, reagerer på Greens uttalelser.

– Jeg synes det er noe usunt over at to søsken har sex med hverandre, det tror jeg de fleste er enige om, sier han til avisa.

– Men den viktigste grunnen til at det er ulovlig er av hensyn til eventuelle barn kan skades, påpeker Hägglund.

Økt risiko for genetiske defekter

Medisinsk sakkyndige påpeker også at incest medfører betydelig risiko for innavl.

– Det øker risikoen for genetiske defekter, sier professor i medisinsk genetikk ved Umeå universitetet, Dan Holmberg, til Expressen.

Ethvert menneske bærer på visse potensielle feil i sitt arveanlegg. Hvis begge foreldre bærer samme svakhet, kan den slå fullt ut hos avkommet. Personer som tilhører samme familie vil ofte bære de samme svakhetene.

– Man risikerer å arve de samme svakhetene som sin egen mor og far og med det øker risikoen for dobbel negativ virkning av sykdommer, avslutter Holmberg.