OMKOM I ULYKKE PÅ RENA LEIR: Christina Rødstøl (19) fra Ski i Akershus mistet livet under en militærøvelse i oktober 2009. (Foto: Privat)
OMKOM I ULYKKE PÅ RENA LEIR: Christina Rødstøl (19) fra Ski i Akershus mistet livet under en militærøvelse i oktober 2009. (Foto: Privat)

Forsvaret får ti millioner i bot etter dødsulykke

Dårlig opplæring, oppfølging og kontroll var årsaken til at Christina Rødstøl (19) ble påkjørt og drept i Rena leir.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hedmark politidistrikt har ilagt Forsvarsdepartementet et forelegg på ti millioner kroner etter at 19 år gamle Christina Rødstøl omkom da hun ble påkjørt under militær trening i Rena leir 13. oktober i fjor.

Livreddende førstehjelp ble iverksatt umiddelbart, men livet sto ikke til å redde.

– Manglende opplæring

19-åringen fra Ski i Akershus ble påkjørt av en pansret personvogn av typen M113, den mest brukte panservognen i det norske forsvaret.

– Vi har lagt til grunn at ulykken skyldtes manglende opplæring, oppfølging og kontroll ved at Forsvaret har latt det innarbeide seg en praksis ved Ingeniørbataljonen Pansret ingeniørkompani for bruk av pansret personellkjøretøy, M113, som ikke er slik den er beskrevet for andre tropparter i Hæren, forteller politiadvokat Helge A Eidsvaag i en pressemelding.

Les også: Hæren tar fullt ansvar for dødsulykken

SØRGET: Medsoldater i minnestudn kort tid etter dødsulykken. (Foto: Malin V. Waaler - Hærens informasjonsavdeling )

Ingen straff til vognfører

Eidsvaag sier politiet ikke har funnet grunnlag for å straffe vognfører eller vognkommandør.

– Ved utlasting av personell fra M-113 hadde Ingeniørbataljonen tilpasset en drill hvor personell tok plassering i blindsonen bak kjøretøyet. Personellet var ikke mulig å se for vognkommandør eller vognfører, sier Eidsvaag.

Christina Rødstøl tilhørte et kompani på rundt 60 soldater fra en ingeniørbataljon ved Skjold leir i Troms og hadde vært inne til førstegangstjeneste siden januar 2009. Soldatene var i Rena leir i Hedmark for å øve på forsering av vassdrag da ulykken inntraff.

14. oktober i fjor, dagen etter dødsulykken, ble det holdt en minnestund for 19-åringen på åstede. Der ble det lagt frem bilder av Christina, lys og blomster.

– Christina hadde satt pris på dette. Her er dere samlet som avdeling. Her tar dere farvel sammen, sa feltprest Terje Salvigsen til de rundt 170 fremmøtte.

Flere bøter

Forsvaret fikk i 2005 en bot på fem millioner kroner etter en dødsulykke i 2003 i Rødsmoen øvingsfelt. I 2007 ble de ilagt et forelegg på én million kroner grunnet manglende kontroll og innarbeidet instruksbrudd etter at en soldat fikk omfattende personskader etter skyting med maskingevær på Terningmoen.