LOVLIG: Rusmidler som Fluoramfetamin, Bk-MBDB, Bromo-Dragonfly og Mefedrom er alle på narkotikalisten i både Sverige og Danmark ¿ men i dag fullt lovlig i Norge. (Foto: TV 2)
LOVLIG: Rusmidler som Fluoramfetamin, Bk-MBDB, Bromo-Dragonfly og Mefedrom er alle på narkotikalisten i både Sverige og Danmark ¿ men i dag fullt lovlig i Norge. (Foto: TV 2)

Norge en sinke med å forby farlige stoffer

En rekke midler som i dag er lovlig i Norge, er på narkotikalisten i andre land.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske forskere har deltatt i internasjonal prosjekt hvor man de siste to år har identifisert 400 nye russtoffer tilgjengelig på over 200 nettsteder.

I lang tid har GBL, et fullt ut lovlig stoff, blitt brukt som rusmiddel av ungdom over hele landet. Spesielt utbredt har det vært i Bergen og på Vestlandet. Stoffet har ført til et betydelig antall overdoser. Flere har mistet livet.

Sen i avtrekkeren

For knappe to uker siden, den 5. mars, sendte legemiddelverket ut et forslag om å sette GBL og ni andre stoffer opp på narkotikalisten. Forslaget ble sendt ut på høring med kort frist. Årsaken til at myndighetene kutter ned høringsfristen, er at man nå har forstått at det fullt ut lovlige middelet, GBL, har tatt mange unge liv det siste året.

En rapport som om få dager blir offentliggjort vil slå fast at økningen i bruk i og omegnskommunene, har vært urovekkende høy det siste året.

Les også: Livsfarlig trenddop drepte Irmelins sønn

Norge en sinke

TV 2 har gjennomgått listen over de ti stoffene som myndighetene nå ønsker å forby. Hele ni av disse er forbudt i flere andre europeiske land. Åtte er allerede forbudt i Danmark og Sverige, eller i et av disse landene.

Mange mener norske myndigheter reagerer for tregt med å føre livsfarlige rusmidler opp på narkotikalisten.

SE OGSÅ: Kunnskapsbase for rusforebyggende og helsefremmende arbeid (ekstern lenke)

Økende trend

– Det er klart at når en ser en økende trend og flere bruker disse stoffene, så må man bli flinkere og kanskje også få en hurtigere saksbehandling rundt disse stoffene slik at man kan forebygge liv og helseskader, sier Arvid Skutle, forskningssjef ved Stiftelsen Bergensklinikkene.

Narkotikalisten blir utarbeidet av Statens legemiddelverk. Den inneholder stoff, planter eller narkotiske stoffer som ligger inn under FN sine konvensjoner om narkotika eller psykotrope stoff. Legemiddelverket kan også føre opp andre stoffer dersom de har lignende skadevirkninger som stoff som allerede står på listen, slik som GBL.

Les også bloggen: «Norge, en narko-sinke...?»

Etterlyser internasjonalt samarbeid

Stiftelsen Bergensklinikkene har de siste to årene deltatt i et europeisk samarbeidsprosjekt med syv andre land, der registrering og observasjon av nettmarkedet har vært et mål, for å se hva som dukker opp av nye stoffer på ulike nasjonale og internasjonale nettsider. Skutle mener det er viktig å samarbeid på tvers av landegrensene når man definerer hvilke stoffer som eksempelvis bør føres opp på narkotikalisten:

– Man bør vurdere om man kan utvikle en felles nordisk politikk eller en felles politikk i Europa slik at det som er på narkotikalisten i et land også kan bli satt på listen i andre land, sier Skutle til TV 2 Nyhetene.

400 nye stoffer

– Vi har gjennom de siste to årene oppdaget ca. 400 nye narkotiske stoff, blandinger av urter, og litt kjemiske sammensetninger som ikke vi helt kjenner virkningene av, forteller Skutle.

Problemer er at man ikke har kartlagt giftige eller negative virkninger rundt disse produktene som er blitt en gigantindustri på internett. Og mange av disse er altså fullt ut lovlig å importere.

Tastetrykk unna

– Det som er mest oppsiktsvekkende er at det er et økende antall narkotikastoffer som blir mer og mer tilgjengelig, som man kan få kjøpt over nett, det er bare et tastetrykk unna slik at man slipper å gå ut på gaten for å kjøpe nye narkotiske stoffer, sier Skutle.

Skutle sier handelen med rusmidler over internett øker og produsentene ligger alltid et hestehode foran myndighetene.

– Blir et stoff forbudt den ene uken, så har du kanskje et nytt stoff ute på markedet allerede neste uke, sier Skutle til TV 2 Nyhetene.

Forskningssjefen har inntrykk av at det er en betydelig, og ung voksengruppe som er å jakt etter nye narkotiske stoffer og nye rusopplevelser.

Ny type rusbrukere

– Mange av disse er i utdanningssituasjon, noen har jobb, noen har familie. Dette er ikke den typiske heroinisten som ofte får overskriftene i media.

– Hva betyr det for rusmiddelbekjempelse og forebyggende arbeid?

– Det gjør det mer krevende fordi disse ikke er så synlige i landskapet. Det gir oss utfordringer på hvordan vi skal nå fram til disse på en god måte, avslutter Skutle.