Vil du utenlands på familieferie i sommer, er første tips at du bestemmer deg kjapt. Er høyeste ønske to uker på et av de barnevennlige sentrene til de store charteroperatørene i fellesferien, begynner det nemlig allerede å bli utsolgt.

- Det begynner å bli veldig utplukket i fellesferien. De første barnefamiliene bestiller allerede om høsten, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour til tv2.no.

Mest populert for barnefamiliene er Blue Village-hotellene, og spesielt Blue Village på Kreta.

Også hos Ving gjelder det å være kjapp.

- Det begynner å bli utplukket på de største og mest populære familieleilighetene og på våre mest populære familiehotell, sier salgssjef Christian Grønli.

Setter opp ekstrafly

- Det som går først er familierommene og ferieleilighetene som kan romme flere enn to barn. Det er et knapphetsgode, og begynner å bli veldig tomt, sier informassjonssjef Helen Begby i Apollo.

- Veldig mange av disse familiene bestiller allerede i januar. Men jeg synes ikke vi skal være altfor negative, det er fremdeles mange charterplasser ledig. Vi har allerede satt opp ekstrafly i fellesferien, og blir det helt fullt, kan det komme mer, beroliger Begby.

Vi har spurt Apollo, Star Tour og Ving om hva de anbefaler barnefamiliene i år - og sjekket hva som er ledig.

Kroatia

- Jeg vil slå et slag for Kroatia, for eksempel til øya Brac. Eller kombiner flere steder eller dra på skjærgårdscruise. Her får du Europas klareste og mest innbydende badevann, lave priser og kort flytur. Med en iskrem i hånden under pinjetrærne trives badengler i alle aldre, sier informasjonssjef Helen Begby i Apollo til tv2.no.

Hva er ditt beste tips? Svar i kommentarfeltet nederst i saken.

Hun trekker frem vakker natur og skjærgård og flotte utfluktsmuligheter.

Priseksempel: Familierom for to voksne og to barn på Bluesun Borak på Brac i Kroatia, frokost, 14 dager med avreise 10. juli fra 41.092 kroner. Apollos klassifisering: 4.

Mest poplært er Supetrus Resort, med all inclusive, det vil si at all mat og drikke under oppholdet er inkludert i prisen.

- Dette hotellet er kjempepopulært, spesielt for større familier, siden det er store leiligheter, sier Begby.

- Men det er ganske kostbart?

- Med all mat og drikke og underholdning og aktiviteter inkludert i prisen, er det mye for pengene.

De rimeliste familieleilighetene er allerede utsolgt i fellesferien. Dermed er alternativet dyrere tre-romsleiligheter. Disse leilighetene kan ramme opptil seks personer, dersom to er barn.

Priseksempel: Tre-romsleilighet for to voksne og to barn, all inclusive, 14 dager med avreise 17. juli, 72.712 kr.

Brac, Kroatia, Zlatni Rat

Gå ikke glipp av byene Split og Dubrovnik, begge er små nok til å være oversiktlige med barna på slep. Dubrovniks bilfrie gamleby er omgitt av en to kilometer lang bymur. Gå runden, og legg merke til mursteinene som er av nyere dato. Disse vitner om hvordan gamlebyen ble bombet under borgerkrigen tidlig på 1990-tallet. Split har palmepromenade, Diokletians keisepalass fra 300-tallet, billig shopping og utmerkede restauranter. Fra Split går det ferger til Kroatias populære øyer, deriblant Brac, Hvar og Vis.

Bulgaria

Begbys andre tips er Bulgaria, som igjen er populært etter mye uheldig omtale fra partybyen Sunny Beach:

- Mye ferie for pengene får familiene på Obzor Beach i Bulgaria. Store, moderne leiligheter til plass til både store og små familier og store bassenger på rekke og rad – rett på den 10 kilometer lange stranda. Her trives barna, og du er langt fra blakk når du reiser hjem, mener Begby.

Priseksempel: Tre-romsleilighet for to voksne og to barn på Obzor Beach i Bulgaria, ingen måltider, 14. dager med avreise 10. juli fra 31.392 kroner. Apollos klassifisering: 4+.

Bulgaria, Obzor Beach (Foto: Apollo)

Star Tours kommunikasjonsdirektør Lena S. Petersson anbefaler også Bulgaria dersom man er ute etter å få mest mulig ut av pengene. Blue Village Bella Vista Beach Club i Sinemoretz byr på barneklubber, og mat og drikke er inkludert i prisen.

Priseksempel: Dobbeltrom med balkong for to voksne og to barn på Blue Village Bella Vista Beach Blub i Bulgaria, all inclusive (all mat og drikke inkludert i prisen), 14 dager med avreise 14. juli fra 29.694 kroner. Star Tours klassifisering: 4. Større familierom er utsolgt frem i perioden 01.06 til 04.08.

- Tyrkia kommer som en god nummer to, sier Petersson.

Priseksempel: To-romsleilighet for to voksne og to barn på Blue Village Pascha Bay, ingen måltider, 14 dager med avreise 17. juli fra 38.632 kroner. Star Tours klassifisering: 4.

Både Bulgaria, Kroatia og Tyrkia har egen valuta, noe som gjør ferien billigere så lenge Euroen holder seg høy.

- De som vil ha felles opplevelser for magen, bør velge Italia – uansett aldersgruppe, mener Petersson.

Star Tour har charterturer til både det italienske fastlandet og øyene Ischia, Capri og Sardinia.

Ta toget

For en familietur som både er miljøvennlig og stressfri, slår Petterson et slag for Star Tours togreiser.

- Vi har pakket ferdig togreiser for hele familien fra Oslo S.

På sommerprogrammet står blant annet turer til Italia, Kroatia, Slovenia og Østerrike.

Priseksempel: Togreise med Blue Train til Garda, Italia, to-romsleilighet i Garda for to voksne og to barn på Residencia Doria, ingen måltider, 7 dager med avreise 14. juli fra 26.722 kroner. Star Tours klassifisering: 3.

Lollo, bernie, ving (Foto: Joakim Borén/Ving)
Tyrkia

Hos Ving er Tyrkia sommerens store vinner.

- Veldig, veldig mange barnefamilier har fått opp øynene for Tyrkia, og så mange tar ikke feil. Tyrkia er Vings største reisemål kommende sommer, med salgsvekst på godt over 30 prosent, sier salgssjef Christian Grønli til tv2.no.

Og det er ikke uten grunn at Tyrkia er så populært, skal vi tro Ving:

- Meget bra hotellstandard, og svært bra utvalg av bosteder som er tilpasset en aktiv familie på ferie. Nydelig mat – mange hevder at det tyrkiske kjøkkenet er blant de beste i verden, solsikkert, og ikke minst rimeligere enn de fleste andre reisemål gjør valget mye enklere.

Hellas

Ingen sommer uten ferie på en gresk øy? Her er det fremdeles ledig - men ikke nødvendigvis billig:

  • Blue Village Atlantica Caldera Beach, Kreta, to-romsleilighet for to voksne og to barn, Star Tours klassifisering: 4; 14 dager med avreise 15. juli: fra 45.512 kroner.
  • Pegasus, leilighetshotell i Kato Stalos på Kreta, to-romsleilighet for to barn og to voksne, Apollos klassifisering: 4 stjerner; 14 dager med avreise 31.012 kroner.
  • Sunwing Resort Makrigialos, Kreta, ett-roms familieleilighet med balkong og havutsikt for to voksne og to barn, Vings klassifisering: 4 stjerner, 14 dager med avrise 15. juli: fra 28.080 kroner. Større leiligheter er utsolgt frem til 22. juil, da koster to-romsleilighet av typen Royal fra 42.540 kroner.

Samtlige priser er basert på to voksne og to barn i alderen 2-11 år med avreise fra Oslo, Gardermoen i juli, dersom ikke annet er presisert. Søkene er foretatt 22. mars 2010, og representerer et utvalg.

Side, Tyrkia, Sunwing Resort & spa (Foto: Joakim Borén/Ving)