LETEBORING: Oljeleteplattformen «Ocean Alliance» utenfor Kristiansund i 1998. Nå åpner regjeringen for mer leteboring utenfor Mørekysten. (Foto: Greenpix/Scanpix)
LETEBORING: Oljeleteplattformen «Ocean Alliance» utenfor Kristiansund i 1998. Nå åpner regjeringen for mer leteboring utenfor Mørekysten. (Foto: Greenpix/Scanpix)

– Oljeleting på Mørekysten sprenger regjeringen

Bellona-leder Frederic Hauge mener det er slutten på den rødgrønne regjeringen dersom det blir leteboring på Møre-kysten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen høster en storm av kritikk etter at blokkene utenfor Møre-kysten er utlyst for leteboring etter olje og gass.

UTLYSTE BLOKKER: Det rosa området markerer de utlyste blokkene i Norskehavet.

Leteblokkene ligger midt i det viktigste gyteområdet for den store norske sildebestanden. Både Havforskingsinstituttet og fiskeriorganisasjoner går sterkt imot utlysing.

– Uakseptabelt

Blokkene utenfor Møre-kysten har til nå vært fredet for oljeaktivitet fordi utslipp kan få enorme konsekvenser for den norske sildebestanden. Bestanden er omsider bygget opp igjen etter at det ble innført full stans i sildefisket i 1972.

– Dette er ett av de viktigste områdene å unngå oljeboring i. Når silda gyter utenfor Møre-kysten så ligger det cirka en meter med egg på bunnen. Og der skal de nå sende bor gjennom. Det er helt uakseptabelt, sier Frederic Hauge til TV 2 Nyhetskanalen.

Fisker Terje Blomvik tror nesten ikke det er sant at feltene blir åpnet for leteboring.

– Helt uforståelig, men ikke uventet, sier Blomvik.

– Forskerne ble ikke hørt

Også Havforskningsinstituttet er kritisk til at det kan bli oljeleting på kysten av Møre.

– Mørebankene er kjerneområdene for gytingen til norsk sild. Vi er veldig betenkt over oljeaktivitet i disse områdene, sier forskningsdirektør ved Havforskningsinstituttet, Ole Arve Midsund.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen avviser at regjeringen gambler med sildebestanden og økosystemet ved kysten.

– Vi har tatt hensyn til innspill som har kommet underveis og gjort en helhetsvurdering i forhold til det, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet

UFORSTÅELIG: Fisker Terje Blomvik er rasende.

Men Midsund ved Havforskningsinstituttet sier regjeringen ikke har hørt på forskerne.

– Vi har gitt klare råd om at en del av blokkene som ligger nær Møre-kysten ikke bør åpnes for aktivitet nå. Vi ser at disse rådene ikke er tatt til følge, sier han.

– Et triks

Hauge i Bellona mener Norge har et ekstra forvaltningsansvar for silda.

– Sildeyngelen er avgjørende i det økologiske systemet. Det er næringsgrunnlaget for skrei og annen fisk. Sildefisket utgjør 1,5 prosent av all fisk som fiskes i verden. Den kan brødfø mange millioner mennesker. Å gamble med å starte oljeboring her blir frarådet av alle faginstanser. Forvaltningsplanen for Norskehavet gikk heller ikke inn for dette, nå gjør olje- og energiminister Terje Riis-Johansen et triks, sier Hauge.

Han sikter til at utlysningen skjer gjennom TFO-ordningen (Tildeling i forhåndsdefinerte områder). Utlysningen slipper dermed å gå utenom de vanlige høringsrundene.

– SV må ut av regjeringen

Hauge mener SV må gå ut av regjeringen dersom oljeleting utenfor Møre blir en realitet.

– Taper SV dette kan de ikke sitte i regjering én dag til. Denne saken vil sprenge det rødgrønne regjeringssamarbeidet, tror Hauge.

Artikkelen fortsetter under bildet

VIL AKSJONERE: Frederic Hauge og Bellona. (Foto: TV 2)

Fisker Terje Blomvik er enig og har følgende beskjed til regjeringspartiene SV og SP:

– Hvis dere i det hele tatt har lyst på stemmer ved neste valg, kom dere til svarte ut av regjeringen, sier Blomvik.

Og Frederic Hauge forteller at Bellona har vært i kontakt med SV i dag og at reaksjonene innad i miljøpartiet har vært sterke.

– Vi har hatt kontakt med SV i dag og det er sterke reaksjoner. Spesielt fordi man velger å ta dette inn i TFO-ordningen, som er meget uheldig, sier Hauge.

– Forbanna på regjeringen

Også Natur og Ungdom er rasende.

– Dette er en snikutlysning. Vi er forbanna på regjeringen og reagerer sterkt på at de utlyser dette området. I tillegg til sildegytingen er det også korallrev der som må vernes. Dette blir neglisjert av regjeringen, sier fagmedarbeider Kari Elisabeth Kaski i Natur og Ungdom til TV 2 Nyhetene.

Varsler aksjoner

Både Bellona og Natur og Ungdom vil aksjonere dersom oljeleting ved Møre-kysten blir en realitet.

– Vi har kontakt med en rekke fiskere som vil være med på aksjoner. Bellona har ikke aksjonert så mye de siste årene, men dette er sak som, hvis ikke den blir stoppet på annen måte, påkaller våre aktivistiske tradisjoner, sier Frederic Hauge.