Prius med gassproblemer E18 (Foto: Privat)
Prius med gassproblemer E18 (Foto: Privat)

Toyota-fører etter skrekk-ferd: – Jeg var redd for å skade andre

Bilføreren som opplevde at gasspedalen hengte seg opp slik at bilen kom opp i 176 km/t, var livredd.

Rundt klokken halv ett torsdag ettermiddag fikk politiet melding om en bilfører som ikke klarte å stoppe bilen. Gasspedalen hadde hengt seg opp, og farten bare økte og økte.

Bilføreren måtte til slutt kjøre bilen inn i autovernet for å stanse.

Les mer: – Gassen på Priusen kilte seg på E18

Merket at noe var galt

Det var rett etter Varoddbrua i Kristiansand at bilføreren merket at gassen hadde hengt seg opp på Toyotaen han kjørte. Han skulle egentlig ha svingt av til bydelen Hånes, men valgte å kjøre i retning Lillesand da han ikke fikk stanset bilen. Via sønnen forteller nå bilføreren hva som skjedde.

– Han sier farten bare økte etter hvert som han kjørte uten at han var borti gasspedalen. Flere ganger forsøkte han å bruke bremsene, men i den høye farten begynte bilen da å vingle fra side til side, forteller sønnen til TV 2.

– Jeg måtte kjøre sikksakk mellom bilene på E18, men heldigvis så var det lite trafikk, sier bilføreren.

Han ringte deretter nødnummeret for å få hjelp.

– Risikerte livet

– Jeg tenkte hele tiden på at jeg ikke måtte skade andre og forårsake en stor trafikkulykke, sier den 49 år gamle bilføreren via sin sønn.

– Pappa risikerte sitt eget liv for å spare andre, sier sønnen selv til TV 2.

Bilføreren valgte å kjøre inn i autovernet på den nye motorveien i Lillesand, men uheldigvis spratt bilen ut i veibanen igjen slik at han pådro seg en hodeskade.

Dro hjem

Den uheldige bilføreren dro hjem etter ulykken og fortalte familien den dramatiske historien rundt middagsbordet.

– Han orket ikke noe mat og var tydelig rystet av det som hadde skjedd. Han var så dårlig at vi valgte å kjøre ham til sykehuset og der er han fortsatt, sier sønnen. Det er usikkert om føreren kan ha fått en hjerneblødning.

– Pappa sa at han ikke vil kjøre på en god stund etter dette, sier sønnen som har planer om å besøke sin far på sykehus i dag.

Toyota sender ekspert

Toyota sender fredag eksperter til Kristiansand for å undersøke bilen.

– Vi er litt rystet selv av saken og er mest opptatt av å finne ut av hva som egentlig har skjedd her. Vi synes det er veldig tidlig å trekke noen konklusjoner. Vi har sendt våre eksperter fra Toyota Norge i Drammen og fra Brussel til Kristiansand for å se på saken, for dette tar vi veldig alvorlig, sier informasjonssjef i Toyota Norge, Espen Olsen, til TV 2 Nyhetskanalen fredag morgen.

Matte-sjekk

Olsen sier de ikke vet hvorfor 49-åringen ikke klarte å stoppe bilen. Det har vært rapportert en rekke tilfeller fra utlandet om lignende hendelser, men Olsen kan ikke si om hendelsen på E18 har samme årsak som de øvrige kjente tilfellene.

– Normalt er alle våre biler trygge å kjøre. Det som alle bør ta en titt på, er mattene. Om de ligger løst i bilen uten å være forankret skikkelig i gulvet, kan det være en risiko for at de kan gli fram og legge seg over gasspedalen og skape farlige situasjoner, uten at vi kan si at det nødvendigvis er tilfellet her, sier Olsen.