Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rederiet vedtok på styremøte torsdag morgen å ikke akseptere boten.

– Vi velger å gå rettens vei for å dokumentere at vi har drevet lovlig fangst, og at påstandene som førte til politianmeldelse ikke er korrekte. Vi vil ikke akseptere boten, sier daglig leder Jens Petter Kraknes til tv2nyhetene.no.

Kraknes er i tillegg til å være daglig leder av rederiet, også medeier i selskuta «Kvitungen».

Skipper fikk bot på 30.000

Onsdag kom meldingen om at skipper Karl Kr. Angelsen på selskuta M/S «Kvitungen» fikk en bot på 30.000 kroner for å ha krøket levende selunger.

KVITUNGE: Selfangst vekker harme i mange land. De fleste dyrene som skytes er noen uker gamle selunger som er forlatt av moren. (Foto: Hammerstad, Svein/SCANPIX)

Krøking er å kleppe dyrene med en krok for så å heise dem om bord med en lang stang. Ifølge bestemmelsene er det tillatt å krøke dyr hvis dårlige isforhold gjør det farlig for mannskapet å jumpe ned på isen for å hente dyrene.

Regelverket sier at dyrene utvilsomt skal være døde før dette skjer.

– Opplysningene om at vi har krøket levende dyr er en påstand fra inspektøren, en påstand som ikke stemmer med virkeligheten. Det er ikke snakk om å vedta denne boten, sier Angelsen.

«Skytekåte» fangstmenn

Det var en rapport fra selfangstinspektøren om bord på selfangstskuta «Kvitungen» at det ble omtalt forhold som er brudd på norsk dyrevernlov. Rapporten ble offentliggjort i februar.

Les også: Selfangstinspektøren hylles av dyrevernere

kvitungen

Fra 2. april til 15. mai ved Jan Mayen i fjor skal «skytekåte» fangstmenn ha skutt selunger med Kalashnikov der opptil fire skudd ble brukt per sel.

«Ved et tilfelle ble det skutt på en særdeles grov måte mot seks dyr på samme isflak. Det ble med et halvautomatisk våpen, en såkalt Kalashnikov, avfyrt seks raske skudd mot de seks dyrene. Ingen av skuddene var drepende, men to av dyrene ble liggende stille. En andre runde med skudd ble avfyrt mot de seks dyrene i samme rekkefølge som de første. Først etter fjerde runde med skudd var alle dyrene døde.», står det i rapporten.