Lykkeformelbilde (Foto: TV 2/ Erik Manshaus)
Lykkeformelbilde (Foto: TV 2/ Erik Manshaus)

85 % av våre tanker i døgnet er bekymringer

- Hvordan får man til å leve i nuet, spør en seer. Les svarene fra nettpraten om lykke her!

« Det er en treningssak. Om du ikke trener på stillhet, ro og å fokusere rett - så vil du kjenne den rastløse følelsen. Tren litt hver dag. Meld deg ut - og tren på indre gode bilder», svarte psykolog Trond Haukedal på nettprat i dag.

I følge Norge og Sveriges fremste eksperter på personlig utvikling, er det å oppdage sin egen verdi som menneske, nøkkelen til det gode liv.

Tren deg opp til lykke

- Det man trener på da er jo å være mer tilstedet i nuet. Lykke er jo en stabil følelse, og det kan man trene på sier psykolog Trond Haukedal.

Opplevelser fremskaffer dårlige følelser. Det er derfor det handler om det gode uttrykket - det kommer ikke ann på hvordan vi har det, men hvordan vi tar det.

Det at vi kan lære oss andre måter å håndtere ting på som gjør at vi får gode følelser, sier han.

Ta følelser på alvor

Jakten på det gode liv er motivasjonen og drivkraften i alles hverdag, ifølge psykolog og motivator Trond Haukedal.

I 17 år har Haukedal reist Norge rundt og inspirert, motivert og bevisstgjort mennesker på alle plan. Bergenseren snakker på inn og utpust, og er ikke uten grunn kåret til årets beste foredragsholder (av Confex Group).

Psykolog Trond Haukedal mener nøkkelen til det gode liv er et godt selvbilde.
Psykolog Trond Haukedal mener nøkkelen til det gode liv er et godt selvbilde.

Oppdag deg selv!

- Jeg er en jente på 22 år. Som har blitt mobba i flere år. Folk har kalt meg stygg osv. Åssen kan jeg få bedre selvbilde? skriver en annen seer.

«Du må begynne med å velge holdning til deg selv. Ellers er det de andre som bestemmer din verdi. Bestem deg for at du er god, verdifull og elskbar - og ta det fra der. Du trenger ikke endre deg selv - bare oppdage deg selv - og skifte fokus», svarer Haukedal

60 000 tanker i døgnet

- Selvfølelse handler mye om hva vi forankrer. Sier man ti positive ting til et menneske og en negativ, er det den negative tingen de fleste av oss vil huske, fortsetter Haukedal

Det er dokumentert at et gjennomsnitsmenneske tenker ca 60 000 tanker i døgnet. Det er også dokumentert at ca 85 % av disse er bekymringer.

- Det er klart at det gjør noe med lykken vår, det gjør noe med livskvaliteten vår og gå rundt å tvile så mye, sier han.

Haukedal mener at et lykkelig liv handler mer om å ha det bra i nuet enn om fremtiden.

Den overordnede ambisjonen bør være å se hverandre, og å gi hverandre følelsesmessig støtte og bekreftelse, sier psykologen, som blant annet har skrevet «Solstråleboken» (2009).

Les mer om Trond Haukedal her!

Jobb med holdningen til deg selv!

- Vi kan ikke alltid påvirke hva som skjer i våre liv, men vi kan velge hvordan vi velger å reagere på det som skjer. Lykke for meg er tilstedeværelse. Man kan være i lykke selvom man har det litt tøft, sier Mia Törnblom.

Mia Törnblom er fra Sverige. Hun hadde en lykkelig barndom og var den fornuftige og populære jenta alle likte.

I ungdommen hadde hun et sterkt ønske om å bli tynnere og under et opphold i Spania prøvde hun slankepiller som inneholdt amfetamin. Det ble begynnelsen på ti år som rusavhengig, et liv hun endte på gata, som heroinmisbruker og kriminell.

En dag måtte hun velge mellom å dø eller å leve.

Man må trene psyken

- Jeg pleier ofte å sammenligne fysisk trening med hvor viktig det er å trene psyken, sier Mia. Hvis jeg går inn på et treningssenter og trener en gang, så har jo ikke jeg sterke armer for resten av livet. Det forstår vi at vi må fortsette å trene.

Og det er det samme at man hver morgen velger en innstilling og tilstand. Tilstand smitter over på andre, og det er viktig å smitte noe hyggelig, sier Mia Tørnblom entusiastisk.

- Vi må jobbe mye med innstillingen og holdningen til oss selv. Der tror jeg mye av kjernen til lykke ligger, fortsetter Haukedal.

Selvfølelsen

Selvfølelse henger sammen med trygghet.

- Har vi selvfølelse, så overreagerer man ikke på en opplevelse, vi vet vi har en verdi i oss selv, sier Trond haukedal.

- Noen behandler seg selv med kjærlighet og respekt, mens andre er tvunget til å trene på det.

Mia forteller at hun skriver om sine opplevelser hver dag.

Fra gata til Sveriges beste

Idag er Mia Törnblom Sveriges fremste ekspert på personlig utvikling. Hun jobber som livstilscoach, foredragsholder og forfatter.

Bøkene hun har gitt ut er: 2006: Selvfølelse nå! - 2007: Mer selvfølelse! - 2008: Så dumt!

Törnblom er enig med Haukedal i at en god selvfølelse er helt avgjørende for et godt liv.

Se innslaget med Mia Törnblom og psykolog Trond Haukedal her!

Himmelsk opplevelse

Selv oppdaget Mia hva selvfølelse var da hun var på rehabilitering etter mange år som sprøytenarkoman.

- Det var som en religiøs opplevelse for meg. Det var en innsikt som kjentes i magen.

Noen trenger en religiøs opplevelse for å slutte med dop, for meg var det selvfølelse som trengtes, forteller Mia Törnblom.