SMØRBLID: Erna Solberg kan glede seg over gode tall på flere målinger den siste tiden. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
SMØRBLID: Erna Solberg kan glede seg over gode tall på flere målinger den siste tiden. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)

Én av fire vil ha Erna som statsminister

Erna Solberg gjør et solid byks oppover på TV 2s ferske statsministermåling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens Høyrelederen for et år siden slet med lav popularitet, har Erna Solberg nå passert Siv Jensen i kampen om å være folkets favoritt som statsminister.

Dobbelt så populær

Ved starten av valgkampen i fjor var det bare 12,7 prosent av de som hadde en mening som foretrakk Erna Solberg som statsminister. En fersk måling TNS Gallup har laget for TV 2 viser et solid byks oppover for Høyrelederen til 23,9 prosent.

– Jeg synes det er hyggelig at så mange mennesker liker meg, eller liker partiet Høyre eller liker politikken vår, sier Solberg til tv2nyhetene.no.

Målingen viser at Solberg har lagt Frp-leder Siv Jensen bak seg i kampen om å være statsministerfavoritt på borgerlig side. Mens Jensen for et år siden var ønsket av 20,4 prosent, er det i dag 17,5 prosent som svarer at de foretrekker Frp-lederen.

Dronning i Høyre

I forkant av Høyres landsmøte for et år siden var det flere som stilte spørsmål ved om Solberg var rett person til å lede Høyre. Nå er hun dronning i eget parti.

– Det er veldig hyggelig, det er jo sånn at det til tider var det litt tøft i fjor, men det er hyggelig når vi får så klar fremgang både på meningsmålinger som parti, men også på målinger som dette, sier Solberg.

Selv forklarer hun forvandlingen det siste året slik.

– Jeg tror litt av suksessen er å ha litt stayerevne, ha litt ro i magen, det å vite at din tid kommer, partiet sin tid kommer, sier Solberg.

Høyrelederen mener valgkampen i fjor høst var beviset på at det kan være lurt å holde fokus på partiets egne kjernesaker.

– Vi hadde en valgkamp hvor vi fikk snakke om våre saker, og når Høyre får snakket om sine egne saker så får vi også gode resultater.

JENS I TET: Stoltenberg er fortsatt den mest populære statsministerkandidaten, men Erna Solberg tar innpå. (Foto: TV 2/)

Stoltenberg taper mest

Mens Høyrelederen har fått en solid opptur i populariteten, er det statsminister Jens Stoltenberg som har falt mest sammenlignet med målingen for et år siden.

Arbeiderpartilederen er fortsatt mest ønsket som regjeringssjef, men populariteten til Stoltenberg har falt fra 54,4 prosent til 44 prosent.

– Han er jo statsministerkandidaten for tre partier på den rødgrønne siden, der er vi ikke å borgerlig side enda, men det kommer nok sikkert bedre fram de neste årene, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Småpartiene

SV-leder Kristin Halvorsen er statsministerfavoritt hos 4,1 prosent av de spurte som har en oppfatning, det er 0,8 prosentpoeng lavere enn for et år siden.

KrF-leder Dagfinn Høybråten er ønsket som statsminister av 4,0 prosent av de spurte (- 1,2), mens Senterpartiets Liv Signe Navarsete er ønsket av 3,5 prosent (+ 1,1). Venstres leder Lars Sponheim går av på landsmøtet i april og er derfor ikke med i denne målingen.

Tre prosent av de spurte som har en mening har oppgitt andre kandidater enn partilederne, av disse er det flest som svarer at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er deres favoritt som statsminister.