PS-sommerdekk
PS-sommerdekk

Er det dumt å kjøpe billige dekk?

Tarald har lest årets første dekktest - og lurer på om han har gjort noe dumt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I Spør Benny-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre. Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Tarald spør:

Hei har et spørmål om dekk. Ser dere refererer til en ny dekktest nå hvor det er store forskjeller mellom de forskjellige sommerdekkene. Jeg kjøpte i fjor fire stykk Falken til min Mercedes C-klasse. De var mye rimeligere enn mange andre merker, samtidig som selgeren skrøt av egenskapene og sa de var mye dekk for pengene.

Jeg bruker bil i all hovedsak til småkjøring og i byen, kan det da virkelig ha så mye å si rent praktisk hvordan de kommer ut i tester som sikkert er gjort under ekstreme forhold? Min egen opplevelse av dekkene er at de fungerer svært godt, hvor viktig mener du disse testene egentlig er?

Her kan du lese mer - i årets første dekktest

Benny svarer:

Hei Tarald. Det er forskjell på dekk, ingen tvil om det! Og det viser så absolutt dekktesten vi refererer til på broom.

Disse testene handler nok i ganske stor grad om små marginer. Det kan se voldsomt ut når du ser at poengsummene varierer fra 10 til 69 - av maks 100 poeng. Alt dette er nok ikke superrelevant til den typen bruk du her skisserer. Men likevel ville jeg aldri anbefalt å kjøpe billige dekk bare for å spare noen hundrelapper.

Dette er nemlig uhyre viktig sikkerhetsutstyr. Bilen din har bare noen få kvadratcentimeter gummi mellom seg og veibanen og da bør denne gummien være så bra som mulig. Du kan gjerne gå på akkord med ting som støynivå og slitstyrke, men bremse- og svingegenskaper og egenskaper ved vannplaning kan være forskjellen mellom liv og død. Og det kan inntreffe også under bykjøring.

Jeg anbefaler derfor en kjapp titt på aktuelle og oppdaterte dekktester før man handler. Med disse i hånda er det mye enklere å vite hva man bør velge - og gjerne også prute litt på hos dekkhandleren.

Se videoen: Slik skifter du dekk

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen - og lykke til!

Sjekk Brooms samling av biltester - klikk her