hunder1
hunder1

Valpene måtte avlives

Med falske papirer ble hundene smuglet til Norge og forsøkt solgt. Nå er de avlivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.


I helgen ble to hundevalper av rasen Yorkshire Terrier beslaglagt og satt på isolat av Mattilsynets distriktskontor på Haugalandet.

Les også: – Hvem svindler en dyrebeskyttelse?

Se også: – Hvor er hundegårdene våre?

Se også: Ikke gå i hundefella

Har du opplevd noe lignende? Tips TV 2 hjelper deg.

Skal du kjøpe en hund må du være helt sikker på hvor den kommer fra, råder Mattilsynet, som mener at hundesmuglig er et stort, og potensielt kostbart, problem for hundekjøpere.

Etter tips fra publikum rykket Mattilsynet ut til en privatadresse i Haugesund og fant de to valpene som selgeren hadde forsøkt å selge på nettsiden Finn.no.

Falske papirer

Seniorinspektør ved Mattilsynets distriktskontor for Haugalandet, Olav Tørresdal, sier at hundene hadde kommet til Norge med falsk dokumentasjon.

Da de mottok tips om selgeren, rykket de raskt ut til adressen og fikk stoppet annonsen på nettet. Mattilsynet hevder at dette ikke er første gangen mannen forsøker å selge ulovlig importerte hunder til norske eiere.

I annonsen på Finn.no skriver selgeren at de to valpene hadde alt av papirer, samt at hundene var vaksinert.

hunder2
hunder2

Dokumentasjonen viste at kravene til verken rabiesvaksine eller bendelormskur var i orden. De dyrehelsemessige betingelsene var dermed ikke oppfylt, skriver Mattilsynet.

- Veterinærer i Polen har skriver under på papirene, men det er falskt alt sammen. Det eneste som var i orden var blodprøven. De som selger hundene i Norge betaler polske veterinærer for dokumentene, sier Olav Tørresdal.

Mannen slutten av 20-årene vil nå bli politianmeldt av Mattilsynet.

Billigsalg

Tørresdal sier til TV 2 hjelper deg at de mottok to forskjellige tips om Finn.no-annonsen.

- Annonsen var skrevet på dårlig norsk og prisen på hundene var langt billigere enn vanlig. Vi bestemte oss for å rykke raskt ut til selgeren før hundene ble solgt, sier Tørresdal.

Prisen på en Yorkshire Terrier i Polen er langt billigere enn i Norge, så derfor er det store penger å tjene for bakmennene, men for kjøperne kan den billige hunden bety store utgifter.

annonse
annonse

Når ulovlige importerte hunder oppdages har eieren tre alternativer.

Enten så kan hunden avlives, eller så kan den sendes tilbake til landet den kom fra på selgers regning. Men dette koster penger. For å forsikre seg om at hundene kommer fram til oppdretter, sender Mattilsynet hundene med fly og leveres tilbake til fødestedet.

- Selgeren sa til oss at det hadde han ikke råd til, sier seniorinspektøren.

Det tredje alternativet, er at hunden plasseres i karantene i fire måneder. Prisen på et slikt opphold er 22 000 kroner som eieren av hunden selv må betale.

- Ødelegger for oss andre

- Det er veldig mye rart på markedet. Det er forferdelig og ødeleggende for oss som driver ordentlig, sier Bjørg Hansen som driver Ann Bel Yorkshire-kennelen i Oslo.

Hun mener kunder må være på vakt når de skal kjøpe hund. I tillegg til at valpen må se sunn og frisk ut, bør kjøperen også se på helseattester og papirene før man kjøper hunden.

Har du sett en mistenkelig annonse? Tips oss!

Svært alvorlig

Mattilsynet mener det er svært uheldig at det ulovlig innføres og omsettes hunder i Norge. Dette kan føre til at smittsomme og svært alvorlige sykdommer blir innført til landet.

Mattilsynet har et svært strengt regelverk for import av hunder, noe som er begrunnet med ønske om å hindre spredning av smittsomme sykdommer. Internasjonalt har Norge også en forpliktelse til å redusere spredning av slike sykdommer, skriver tilsynet på sine hjemmesider.

- Kjøper du en hund som du ikke kjenner eller har mistanke om kommer fra et land der rabies forekommer, risikerer du å innføre rabies til Norge. Dette er en uhelbredelig og dødelig sykdom både for dyr og mennesker. Rabies kan være en stor trussel for helsesituasjonen til dyr og mennesker i Norge, sier seniorinspektør ved seksjon for landdyr og dyrehelsepersonell ved Mattilsynets hovedkontor, Vibeke Bolme.

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag kl.20.30.