Den amerikanske kvinnen Colleen LaRose ble tirsdag siktet for drapsplaner mot en ikke navngitt svensk person. Hun er også siktet for å drive rekruttering til terrorvirksomhet, og for å ha løyet i avhør. Den 46 år gamle kvinnen fra Pennsylvania skal ifølge Los Angeles Times selv ha funnet på tilnavnet «Jihad Jane».

Åtte tatt i Irland

Ifølge CNN skal kvinnen sammen med fem andre skal ha rekruttert menn over internett. Planen var at de skulle ta del i terrorvirksomhet i Europa og Asia.

Siktelsen ble tatt ut samme dag som fire menn og tre kvinner ble arrestert i de irske byene Waterford og Cork i forbindelse med planer om å ta livet at den svenske tegneren Lars Vilks. Vilks sto bak en omstridt Muhammed-tegning i 2007.

Det amerikanske justisdepartementet ville tirsdag ikke bekrefte at det var noen direkte forbindelse mellom de to sakene, men Ifølge kilder CNN har snakket med, er den svenske personen LaRose ville drepe Lars Vilks. Den svenske kunstneren (60) havnet i medienes søkelys da han sommeren 2007 ved flere anledninger stilte ut og publiserte Muhammed-tegninger.

Dro til Sverige

Ifølge Sydsvenskan.se var en av planene at hun skulle bosette seg i Sverige. Senere skulle hun gifte seg med en alliert, slik at vedkommende skulle få oppholdstillatelse i Sverige. Hun reiste til Sverige i august 2009, og det er funnet elektroniske bevis for at hun i perioden søkte aktivt etter Vilks på nettet. Hun ble også med i et nettsamfunn han står bak.

FBI skal ha overvåket kvinnen i et års tid, og registrerte blant annet at hun i august gjemte harddisken sin hos sin datter Det er ikke kjent hvorfor hun reiste fra Sverige, men var i USA da pågripelsen skjedde.

CIA og FBI deltok

De fire mennene og tre kvinnene ble pågrepet tirsdag formiddag etter etterforskning av blant annet CIA og FBI. Noen av de mistenkte er irske statsborgere, mens resten har bakgrunn fra Midtøsten. Aldersspennet varierer fra midten av 20-årene til slutten av 40-årene.

– De sitter nå i avhøre på fire ulike politistasjoner i Waterford, Tramore, Dungarvan og Thomastown. De pågrepne blir holdt atskilt i en uke etter irsk lov. Mer kan vi ikke si på nåværende tidspunkt, sier en pressetalsmann for det irske politiet til Aftonbladet.

I etterkant av arrestasjonene tirsdag, har tegningen på ny blitt publisert i flere svenske og norske medier.