TIL SAK MOT NORGE: Philip Morris vil at kundene skal se deres produkter, sier kommunikasjonsdirektør Anne Edwards. (Foto: TV 2/Colourbox)
TIL SAK MOT NORGE: Philip Morris vil at kundene skal se deres produkter, sier kommunikasjonsdirektør Anne Edwards. (Foto: TV 2/Colourbox)

Philip Morris beklager søksmål mot Norge

Tobakksgiganten ville helst sluppet å gå til sak, men ser ingen vei utenom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ble det kjent at verdens største tobakkskonsern Philip Morrissaksøker Norgefor å få opphevet forbudet mot synlig tobakk i norske butikker.

Kommunikasjonsdirektør Anne Edwards i Philip Morris sier de støtter reguleringer og tiltak for å hindre unge mennesker fra å røyke, men at tiltaket som ble innført i Norge fra 1. januar ikke har noen dokumentert effekt.

NORGE 2010: Skapet med det farlige i.

– Dette forbudet ble innført allerede i 2001 på Island, og det er ikke noe som tyder på at dette har fått flere til å slutte å røyke, sier hun.

Bør tobakk være synlig i butikkene? Si din mening i avstemningen til høyre i artikkelen.

Kan skape presedens

Tirsdag innleder selskapet en juridisk prosess mot Norge. Saken kan vise seg å bli første skritt på en lang juridisk prosess som kan få følger for hele EØS-området.

Anne Edwards sier til TV 2 Nyhetskanalen de ikke hadde noe ønske om at saken skulle gå til retten.

– Vi har prøvd å fremføre våre synspunkter overfor myndighetene flere ganger omkring det prinsipielle ved at man ikke kan se et lovlig produkt, og at dette forbudet ikke har fungert i andre land, men uten resultat, dessverre. Det er ikke noe skandinavisk over dette å gå i retten, så det var noe vi tenkte over i lang tid, men dessverre er vi her i dag.

Mener folk har rett til å se produktene

– Hva ønsker dere å oppnå med å ha tobakken synlig i butikkene?

– Det vi ønsker å oppnå, er at voksne forbrukere kan se de produktene de kan kjøpe. Selv for et helsefarlig produkt som tobakk mener vi det er en basal rett å se hva man kjøper. Hvis man i dag går inn i en butikk i Norge, kan man bare se et skap hvor det står tobakk og snus, men du kan ikke se varesortimentet. Det betyr selvfølgelig for oss at hvis folk ikke ser produkter vi selger, så kan de heller ikke spørre etter dem.

Edwards sier at de ikke ønsker at flere skal begynne å røyke. Det selskapet ønsker, er å kapre en større del av de eksisterende røykerne.

USAs president, Barack Obama, raser mot høyesterett etter vedtak om å fjerne den øvre grensen på donasjoner fra næringslivet til politikere. (Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS)

Presidenten advart

Forrige uke fikk USAs president Barack Obama beskjed av legen sin om at han røyker for mye.I den forbindelse la nettstedet Gawker ut en artikkel om at Philip Morris fortsetter sitt «langsomme drap» av president Obama.

– Er dette god eller dårlig reklame?

– Det er vanskelig å kommentere, men jeg tror det ville være bedre for president Obama om han holdt opp med å røyke. Det sier seg selv. Det vil være det samme for alle, sier Anne Edwards.