Erik Andersen (58) ble i Follo tingrett dømt til ni års forvaring. 58-åringen må også betale over 2,5 millioner kroner i erstatning til 66 ofre.  (Foto: TV 2)
Erik Andersen (58) ble i Follo tingrett dømt til ni års forvaring. 58-åringen må også betale over 2,5 millioner kroner i erstatning til 66 ofre. (Foto: TV 2)

– Undertrykte homofile følelser gjorde Andersen til overgriper

Sexolog Thore Langfeldt mener flere overgrep i barndommen og undertrykte homofile følelser gjorde Erik Andersen til en overgrepsmann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er flere alvorlige episoder fra hans barndom som har skapt problemer i forhold til å utvikle en normal seksualitet. Blant annet er det hendelser fra da Andersen var rundt 6 år gammel, sa Langfeldt under sin vitneforklaring i Follo tingrett i dag.

LES OGSÅ: Sexolog forklarer seg i Lommemannen-saken

Kan ha startet i 17-årsalderen

Erik Andersen har hatt 51 samtaler med den kjente sexologen siden juni 2008. I samtalene har de snakket mye om 57-åringens oppvekst og overgrepene han har erkjent.

Langfeldt mener fremgangsmåten som Andersen har benyttet, med å få unge gutter til å ta ned i lommene sine, kan stamme fra da han var 17 år gammel.

Erik Andersen jobbet da på en bensinstasjon. Tilsølet av olje ba han en ung gutt om å lete etter nøklene i lommen sin.

– Han har fortalt at han synes dette var spennende. Han ser ikke bort fra at dette ga ham et seksuelt kick. Vi antar at denne opplevelsen kan har startet et modus hos han, sa sexolog Thore Langfeldt i retten i dag.

Positiv utvikling gjennom terapi

Andersen er tiltalt for overgrep mot 66 unge gutter over hele landet. Overgrepene skal ha skjedd i perioden fra 1999 til 2006.

BEHANDLER LOMMEMANNEN-SIKTET: Psykolog Thore Langfeldt utenfor Follo tingrett i 2009. Langfeldt behandler Erik Andersen som er tiltalt i den såkalte lommemannsaken. (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)

Thore Langfeldt jobber ved Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST). Han mener Andersen har hatt en positiv utvikling gjennom de mange samtalene de har hatt.

– Han er i en positiv utvikling. Blant annet har han nå erkjent sin egen homofili, sa Langfeldt i retten i dag.

I retten i dag viste Thore Langfeldt til at blant annet voldtektsforbrytere som har fullført behandling ved ikke har hatt tilbakefall.

– Jeg mener han må gå i terapi hos oss imellom fire og seks år, sa Langfeldt i retten i mandag.

Resultatet av behandlingen blir viktig

Påtalemyndigheten har i tiltalebeslutningen tatt forbehold i at de vil legge ned påstand om forvaring. Dette vil Andersens forsvarere kjempe imot. Resultatet av behandlingen han har fått hos Thore Langfeldt vil bli viktig når retten skal ta stilling til om det er fare for at Andersen vil begå nye overgrep i fremtida.

I en rapport som ble avlagt før rettssaken startet i fjor konkluderte de rettspsykiatriske sakkyndige at Erik Andersen er pedofil, og at det er fare for at han vil begå nye overgrep i fremtiden.

De sakkyndige, psykiater Henning Værøy og psykologspesialist Pål Grøndahl, har fulgt tobarnsfaren fra Åsane tett gjennom rettssaken.

En av deres oppgaver blir å finne ut om behandlingen har hatt en positiv effekt på 57-åringens diagnose.

De skal avgi forklaring for retten om to uker.