FORLIKT: Tøger Seidenfaden og advokat Faisal Yamani håndhilser etter at forliket mellom Politiken og åtte muslimske organisasjoner var klart. (Foto: PER MAGID/AP)
FORLIKT: Tøger Seidenfaden og advokat Faisal Yamani håndhilser etter at forliket mellom Politiken og åtte muslimske organisasjoner var klart. (Foto: PER MAGID/AP)

Politiken-ansatte tar avstand fra Muhammed-forlik

38 ansatte har skriftlig gitt uttrykk for at de tar avstand fra at ledelsen ba om unnskyldning for å ha krenket muslimer.

Under overskriften: «Vi støtter ikke avisens forlik» tar de 38 avisansatte avstand for den oppsiktsvekkende unnskyldningen som ble gitt til åtte muslimske organisasjoner for at muslimer ble krenket av de publiserte Muhammed-karikaturene i 2008.

Frykter begrenset redaksjonell frihet

«Politiken har etter vår mening ikke noe å unnskylde. Heller ikke at en sak som er dekket på nøyaktig samme måte som vi ville dekke andre saker med nyhetsutvikling, har krenket en gruppe mennesker», skriver journalistene i et leserbrev lørdag.

Journalistene i Politiken frykter at forliket kan bety at deres redaksjonelle frihet er blitt begrenset, og de mener at det kan gi et uheldig inntrykk av at Politiken gir etter for muslimske organisasjoner.

Beklaget krenkelse

Politikens sjefredaktør hevdet etter forliket at de ikke unnskyldte å ha trykket karikaturene, og at de ikke frasier seg ikke retten til å gjenopptrykke tegningene, men derimot beklaget avisa den krenkelsen muslimer har følt i saken. Dette gjentar sjefredaktør Tørger Seidenfaden i et svar til leserinnlegget.

eIfølge den saudiarabiske advokaten som representerte de åtte organisasjonene, var denne beklagelsen tilstrekkelig til å inngå et forlik. Advokaten har også bedt flere andre danske aviser om en unnskyldning, men det er kun Politiken som har gått med på dette.

Svært omdiskutert

Blant danske politikere og presseorganisasjoner i andre land, møtte forliket sterk fordømmelse.

– Det er vanvittig. Det er krenkelser i mediene hver eneste dag. Slik er ytringsfriheten, sa leder Helle Thorning-Schmidt i Socialdemokratiet til Politiken.