Leder i Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, er bekymret for utviklingen blant kriminille ungdommer i Oslo (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
Leder i Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, er bekymret for utviklingen blant kriminille ungdommer i Oslo (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

Jan Bøhler vil ha nytt navn på Ap

Mener tiden nå er inne for å endre navnet på Ap til Arbeiderpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det formelle navnet til Ap er Det norske Arbeiderparti (DNA), men det fulle navnet blir stort sett bare brukt på valgdagen. Slikt skaper forvirring blant velgerne, mener leder i Oslo Ap, Jan Bøhler.

Fant ikke rett valgseddel

– Under stortingsvalget i fjor høst opplevde flere stemmestyrer at folk ikke fant riktig valgseddel i valglokalet. Flere fra minoritetsbefolkningen som ville stemme på Ap, hadde problemer med å koble det til navnet Det norske Arbeiderparti, som de trodde var et helt annet parti, sier Bøhler til VG.

Han vil foreslå for landsmøtet neste år å oppdatere navnet i henhold til det som blir brukt til daglig.

– Arbeiderpartiet er jo det alle bruker. Ingen går rundt og sier Det norske Arbeiderparti lenger, sier Bøhler.

Ulike navn

Ap het først Det Sosialdemokratiske Arbeiderparti på slutten av 1800-tallet, for å unngå forveksling med Det Kommunistiske Arbeiderparti.

I mellomkrigstiden ble Ap omdøpt til Det norske Arbeiderparti. På 1970-tallet ble det foreslått å endre navn til Sosialdemokratene. Siden har flere landsmøter behandlet lignende forslag om Sosialdemokratene, men flertallet har alltid stått bak Det norske Arbeiderparti.

Partileder Jens Stoltenberg sier at DNA er et tradisjonsrikt navn, men at landsmøtet må bestemme hva partiet skal hete.

(©NTB)