SLUTT PÅ DETTE? Finansministeren ønsker mer alkoholavgifter inn i statskassa skal vi tro ANB.
SLUTT PÅ DETTE? Finansministeren ønsker mer alkoholavgifter inn i statskassa skal vi tro ANB.

Finansdepartementet avviser taxfree-forslag

Hevder det ikke er sant at finansminister Sigbjørn Johnsen ønsker å stanse taxfree salg av alkohol og tobakk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag meldte Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) at finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) angivelig ville stanse taxfree-salget av tobakk og alkohol på flyplasser og om bord i fly og ferger som går fra utlandet. På denne måten skulle den norske stat få inn over tre milliarder kroner mer i avgifter. ANB bygget saken på anonyme regjeringskilder.

LES OGSÅ: Finansministeren vil stoppe taxfree-salg av tobakk og alkohol

– Avviser saken

Men Finansdepartementet avviser lørdag overfor TV 2 Nyhetene at saken har rot i virkeligheten.

– Vi avviser alt innholdet i saken fra ANB, sier kommunikasjonssjef Runar Malkenes i departementet i en kort uttalelse. Finansdepartementet ønsker ikke å stille opp til intervju.

Etter at saken ble omtalt fredag kveld, kom det sterke reaksjoner. Blant de som reagerte på det angivelige planene var nestleder i finanskomiteen Ulf Leirstein (Frp).

– Jeg føler at regjeringen er på en helt annen planet enn folk flest. Dette er et nisselue-forslag, og jeg lurer på om finansministeren prøver å finne på forslag som skal gjøre ting vanskelig for folk flest, sier Leirstein overfor VG Nett.

Viktig inntektskilde for flyplasser

Taxfree-salget ved flyplassene utgjør 40 prosent av de kommersielle inntektene, og mange politikere frykter at en fjerning av taxfree-salget vil sette flyplasser i distriktene i fare for nedleggelse.

Jan Tore Sanner (H) i finanskomiteen sier til VG Nett at en stans i ordningen vil kunne føre til nedleggelser av flyplasser i distriktene.