sager ned fotoboks (Foto: Illustrasjonsfoto)
sager ned fotoboks (Foto: Illustrasjonsfoto)

Hvor mye straff får jeg for å sage ned en fotoboks?

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I Spør Benny-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre. Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Kenneth spør:

Hallo Benny! Har et spørsmål jeg håper du kan svare på, vi har nemlig diskutert dette litt i kompisgjengen og har litt ulike meninger. Det jeg lurer på er om du vet hvor mye straff en kan få for å sage ned en fotoboks? Har jo hørt mange sånne historier men aldri hørt om noen som har blitt tatt eller straffa. Vet du svaret på dette? Hilsen Kenneth i Trondheim.

Benny svarer:

Hei Kenneth - håper bare dere bare lurer på dette - og ikke har planer om å sette i gang selv! :)

Jeg har sjekket litt med Oslo Politikammer og de sier følgende:

"Det å sage ned en fotoboks rammes av straffeloven § 291 / § 292 (skadeverk), og straffen vil nok avhenge av flere momenter:

Hvilken verdi snakker vi om / hvor stor er skaden? Vi vet ikke hva en slik fotoboks koster, og det vil ha betydning for straffeutmålingen om skaden beløper seg til kr 10.000,- eller kr 100.000,-. (Antakelig vil også det tap Staten lider i form av manglende fartsbøter, bli å betrakte som en del av skaden).

I tillegg til skadeverket, vil det i straffeskjerpende retning bli lagt vekt på at man ved å sage ned en fotoboks, ødelegger en gjenstand som har en viktig funksjon for å forebygge / ta fartsovertredelelser.

Gjerningsmannens alder vil selvfølgelig også kunne spille inn Litt avhengig av skadens omfang osv, antas straffen å ligge i grenseland mellom betinget / ubetinget fengsel (samt et erstatningsansvar på X antall kr)."


Med andre ord: Det høres ikke spesielt smart ut å gjøre noe sånt! Vennlig hilsen Benny.

Slipper unna fotoboks-bot fordi det er snø - les mer her

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen - og lykke til!

Sjekk Brooms samling av biltester - klikk her