SEXTRAKASSERING: Sextrakasserte får ikke hjelp, mener likestillings  og diskrimineringsombudet. (Foto: colourbox.com/colourbox.com)
SEXTRAKASSERING: Sextrakasserte får ikke hjelp, mener likestillings og diskrimineringsombudet. (Foto: colourbox.com/colourbox.com)

– Sextrakasserte får ikke hjelp

De som blir utsatt for seksuell trakassering på arbeidsplassen, får ikke god nok hjelp, mener likestillingsombudet.

Seksuell trakassering på arbeidsplassen er brudd på norsk lov. Men systemet er mangelfullt, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

Får ikke hjelp

– Personer som utsettes for sexpress og seksuelle overgrep på jobben, får ikke den hjelpen de trenger, slår Ørstavik fast overfor NRK.

Et av problemene er at det bare er domstolene som har lov til å håndheve loven på dette området. Likestillingsombudet kan ikke bidra med samme hjelp til de som blir seksuelt trakassert som for eksempel til de som er blitt diskriminert.

En av fire

– Det er et problem fordi vi ikke får sagt fra som samfunn om at dette er noe vi ikke vil ha noe av. Det resulterer i at de menneskene som blir utsatt for seksuell trakassering, ikke får saken sin behandlet, sier ombudet.

I en undersøkelse gjort av Synovate for Dagbladet i 2008 sa én av fire at de var blitt utsatt for seksuell trakassering på arbeidsplassen. Langt fra alle saker kommer opp for retten. (©NTB)