Prinsesse Madeleine, Jonas Bergström, Ibiza (Foto: Stella pictures)
Prinsesse Madeleine, Jonas Bergström, Ibiza (Foto: Stella pictures)

Sommerens europeiske jettsettfavoritter

Disse reisemålene byr på kjendisspotting og sol i skjønn forening.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

1. Capri, Italia

Pakk dine største solbriller, høyeste sandaler og alle gullsmykkene du har, og lat som du er Elizabeth Taylor på 50-tallet; denne smellvakre italienske øya har lenge vært jettsetternes tumleplass. Bare en times båttur fra søppelbergene i Napoli, byr Capri på blått hav, dramatiske klipper og eksklusiv shopping. Capri gir deg valget mellom klippebad eller sandstrand, og vannet er badeklart fra mai. Du kan få tak i billige billetter til Napoli, men selve oppholdet blir neppe den billigste ferien du har hatt.

Kjendiser du risikerer å støte på her: Naomi Campbell, den svenske kongefamilien, Mariah Carey, Lindsay Lohan, Jennifer Lopez.

Norwegian og SAS flyr til Napoli. Star Tour tilbyr også ferdige charterpakker hit. Se opp for horder med dagsturister i høysesongen juli og august.

2. Sardinia, Italia

Middelhavets nest største øy etter Sicilia er så overfylt av rike kjendiser at regionale myndigheter i 2006 påla en egen luksusskatt – til store protester fra rikingene. Vel, rikingene skrek høyest (det hjalp vel dessuten at én av rikingene ble Italias statsminister), og luksusskatten er nå borte. Det er ikke kjendisene, som hver sommer flokker til kyststripen kjent som Costa Smeralda, konstruert av en arabisk prins og oppkalt etter det smaragdgrønne vannet. Smaragdkystens sentrum er bygget rundt byen Porto Cervo, der du kan feste på Formel 1-sjef Flavio Briatores beskjedent klingende The Billionaire Club – hvis du kommer inn.

Blant kjendisene som har forelsket seg i Sardinia er Kate Moss, Christiano Ronaldo, Silvio Berlusconi, Heidi Klum, Madonna, Leonado DiCaprio og Julia Roberts.

Costa Smeralda ligger nordøst på øya, og er definitivt i øvre sjikt hva angår hotellpriser. Ryanair flyr til Alghero på nordvestkysten, der det er mulig å bo langt billigere.

Star Tour tilbyr charterturer hit. Ryanair tilbyr direktefly til Alghero, Norwegian tilbyr direktefly til Olbia fra 3. april.

Cindy Crawford, Rande Gerber (Foto: Stella pictures)

3. Hvar, Kroatia

Enn så lenge det billigste alternativet blant Europas jettsettfavoritter, men ombygging av gamle hoteller og restauranter går i rekordfart. Og når østblokkhotellene fra 1970-tallet relanseres som hippe boutiquehoteller, skyter prisene i været. Havna i Hvar by er øyas sentrum, omgitt av Adriaterhavet og venetiansk arkitektur. De aller rikeste kjendisene ankrer opp sine superyachter utenfor havna, men trekker inn til byen på kveldstid.

For dem av oss som ikke har yachter i multimillionklassen, kan man ta vanntaxi til strendene rundt Hvar by (cirka 30 kroner for en 10-minutters tur), eller leke rik på byens mest luksuriøse beach club, Bonj Les Bains. Om kvelden er det Ibiza-stemning i havna, med hvite sofaer, dyre drinker og Café del Mar over høyttalerne. Men det er også mulig å spise godt for en 50-lapp i hull i veggen-restauranter i de trange bakgatene.

Se opp for: Hilton-søstrene, Gwyneth Paltrow, Bill Gates og Roman Abramovich.

Sånn kommer du deg dit: Apollo har pakketurer til Hvar. Eller fly til Split og ta båten. Hotellkjeden Suncani Hvar har tatt over ni hoteller og pusset dem opp til luksusnivå, mens Hotell Podestine utenfor sentrum har strandbeliggenhet og rimeligere rom. OBS: Book hotell eller leilighet på forhånd, Hvar fylles det kjapt opp i sesongen.

4. Mykonos, Hellas

Mykonos har hittil vært forbeholdt jettsettere, men i sommer er det også mulig å legge en helt vanlig charterferie hit. Øya ble for alvor kjent på 1960-tallet, da Jackie Kennedy Onassis ofte la turen innom med sin yacht. Mykonos ble deretter et fristed for homofile, noe som fremdeles setter sitt preg på øya. Forvent mer party enn det reiseselskapene liker å markedsføre som genuint gresk, stilfulle hoteller, bra shopping, Michelin-restauranter, hektisk natteliv og nudiststrender.

Kjendiser: P. Diddy, Madonna, Sarah Jessica Parker, Paris Hilton, Ronhaldinho og designere som Jean-Paul Gaultier og Roberto Cavalli.

Apollo tilbyr charterturer hit i sommer. Eller fly til Athen med SAS eller Norwegian. Fergeturen fra Athen tar cirka to timer med Blue Star Ferries.

P. Diddy, Puff Daddy, Sean Combs, Roberto Cavalli (Foto: Stella pictures)

5. Ibiza, Spania

Ibiza fikk et dårlig rykte som sex- og dophovedstaden for Europas festglade på slutten av 1990-tallet. Men selv om øya fremdeles er hedonisme satt i system, er det lengre mellom skumfestene og ectacy-poppingen i dag. Uansett ligger de fleste klubbene i Ibiza by, og resten av øya byr på en helt annen atmosfære: Ibiza er også et slags hippieparadis, der mange kjente designere og kunstnere finner roen i feriehusene sine.

Kjendiser som frekventerer Ibiza: Kate Moss, Jade Jagger, Sienna Miller, Frank Lampard, Kylie Minogue, Katie Price, Elle McPherson.

Norwegians direkterute starter opp 2. juli, mens SAS flyr hele året via Barcelona.

Prinsesse Madeleine, Jonas Bergström, Ibiza (Foto: Stella pictures)

6. St.Tropez

Ingen steder overgår kjendistettheten til St. Tropez om sommeren. Aller størst sjanse for å treffe på kjendisene er det på Nikki Beach.

Unngå hele den franske rivieraen under Cannes-festivalen i mai, eller vær veldig tidlig ute med hotellreservasjonene – og ikke bli overrasket om du får beskjed fra hotellet at reservasjonen din dessverre er blitt gitt til noen andre i stedet. Utenom festivaltiden gjelder også å være tidlig ute med å finne seg et sted å bo i St. Tropez.

Å begynne å nevne kjendiser som ferierer her om sommeren er nesten håpløst, men i fjor var Kate Moss, Lily Allen, Eva Longoria og Tony Parker, P. Diddy, Leonardo DiCaprio, Tom Cruise og Katie Holmes blant A-listerne som ble observert – og fotografert – St. Tropez er vel så mye bli sett som å se. Når du først er på rivieraen, er det kjendiser og ikke minst vakre steder å se i alle retninger, besøk også Nice, Antibes, Cannes eller Monte Carlo.

Fly til Nice med Norwegian eller SAS og reis videre med tog eller bil.