I alle fall de minste bergenserne gleder seg over vintersnøen! (Foto: Ronald Toppe)
I alle fall de minste bergenserne gleder seg over vintersnøen! (Foto: Ronald Toppe)

Uvanlig tørt og kaldt i februar

I deler av landet må vi hundre år tilbake for å finne maken til fint vintervær. På Svalbard fortsetter mildværet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

maanedsgrafikken_februar10
Januar var kald og tørr, og februar ble nærmest en kopi.

Det ble ikke satt så mange lokale vinterrekorder i februar, men totalt sett var måneden svært spesiell.

Middeltemperaturen var mellom to og seks grader lavere enn normalt i hele landet. Aller kaldest var det i innlandet.

Unntaket er Svalbard, der vinteren er ekstremt mild. I Longyearbyen var temperaturen åtte grader over normalen både i desember og januar, og seks grader over normalen nå i februar.

Les mer: Longyearbyen varmere enn Oslo

Stengt ute

Det kom under halvparten av normal nedbør i nesten hele landet. Unntaket er deler av Østlandet, der nedbøren var som normalt.

Årsaken er at været ble preget av svake lavtrykk over Nord-Europa. De flyttet lite på seg, og gjorde at Sør-Norge var dekket av kald luft. Det blåste bris fra skiftende retninger, og var mye pent vær.

Den kalde luften stengte for lavtrykkene fra Atlanteren, som vanligvis tar turen inn i Norskehavet med mild og fuktig luft fra sørvest.

Nesten kulderekord

Den laveste temperaturen i februar ble målt i Kautokeino med -41,6 grader den 21. februar. Den 23. februar ble det målt -37,2 grader på Tynset, som ble den lavest temperaturen som ble målt i Sør-Norge.

Denne dagen var det uvanlig kaldt i Midt-Norge. I Trondheim og på Værnes ble det målt minus 25 grader, som er bare en halv grad fra de absolutte rekordnoteringene for disse to stedene.

Snørekord i Bergen

Fra tid til annen passerte det mindre lavtrykk utenfor kysten av Vestlandet. De ga noen snøbyger helt ytterst, mens det ikke falt snø lenger inne i landet.

snørangering-300 (Foto: senorge)

I de indre områdene på Vestlandet var det derfor ekstremt tørt. Flere steder i Sogn og Fjordane fikk mindre enn 10 millimeter nedbør i februar og aller minst i Lærdal med fattige 1,4 millimeter.

På grunn av den langvarige kulden var bakken likevel snødekt i hele landet, selv i de ytre kyststrøkene.

Sammenlignet med det normale var det mest snø i Bergensområdet. Siden 19. desember har det ligget snø på bakken i Bergen hver eneste dag. Dette er den lengste sammenhengende perioden med snødekt bakke som er registrert i Bergen siden begynnelsen av 1900-tallet.

Les mer: Bergen har satt ny snørekord

Den 24. februar om ettermiddagen var snødybden i Bergen 65 cm. En må nesten hundre år tilbake i tid for å finne større snødybder i Bergen.

Les mer: Det har ikke vært mer snø i Bergen siden 1918

En uvanlig vinter

Sammenligner en nedbør- og temperaturforholdene i desember, januar, og februar med tidligere vintre, må vi minst tilbake til 1986 for å finne en så kald vinter i Sør-Norge.

På Vestlandet og i Trøndelag enda lenger tilbake, i Bergen helt til 1879.

Også nedbørmessig har denne vinteren vært uvanlig tørr. I Bergen har det bare falt en fjerdedel av normal nedbør, i Lærdal bare litt over en tiendedel av det normale.