MISBRUKT: «Hilde» ble seksuelt misbrukt av legen sin da hun var 17 år. Det gikk lang tid før hun turde anmelde ham. (Foto: TV 2/)
MISBRUKT: «Hilde» ble seksuelt misbrukt av legen sin da hun var 17 år. Det gikk lang tid før hun turde anmelde ham. (Foto: TV 2/)

Hilde var 17 år da legen misbrukte henne seksuelt

– Han klemte seg inntil meg, så kjente jeg at han hadde ereksjon, samtidig om han stønnet og sa navnet mitt. Da begynte jo jeg å gråte, forteller «Hilde».

Et legebesøk kan bli svært intimt. Forholdet mellom pasient og lege bygger på tillit. Dette tillitsforholdet ble grovt misbrukt av legen til «Hilde». Hun var 17 år da hun ble utsatt for overgrep på legekontoret.

Knuser selvtilliten

– Du stoler på en lege, på at han faktisk skal gjøre en jobb og gjøre den ordentlig. Det er faktisk kroppen din det er snakk om, det er selvtilliten din, det er deg selv som person. Å misbruke den tilliten - det krever mye tid å hente seg inn, og å faktisk kunne stole på en lege igjen, sier «Hilde» til TV 2 Nyhetene.

Kvinnen forteller om et legebesøkene som kun ligger et par år tilbake. Hun er bosatt på Vestlandet, men ønsker ikke å stå frem med navn på grunn av sakens karakter.

I fjor mistet elleve helsepersonell autorisasjonen etter å ha utnyttet pasientene seksuelt. Siden 2004 har førti personer utført så grove seksuelle handlinger at de har mistet retten til å praktisere.

Les også: Frykter mørketall av leger som voldtar pasienter

Dømt for overgrep

«Hildes» overgriper er i dag dømt for seksuell handling uten samtykke mot fire ulike kvinner og mistet for få uker sin autorisasjon. «Hilde» forteller om en ryggskade som gjorde at hun ofte måtte til legen. Legen vant hennes tillit gradvis og gikk lengre og lengre.

– Først begynte han oppe med skuldrene, han var ikke noe hardhendt, og så nedover ryggen og ned på lårene. Noen av gangene når jeg lå på maven for eksempel, så begynte han å massere på rumpen min og lårene.

– Og det var ryggen du var tilbehandling for?

– Ja, jeg skjønte jo ikke hvorfor jeg fikk massasje et sted jeg ikke hadde problemer. Jeg tenkte da at smertene hang sammen over hele kroppen, men nei skjønte det ikke, forteller kvinnen til TV 2 Nyhetene.

Til sammen gikk hun til legen 10-15 ganger. Hun forteller om den siste opplevelsen:

– Jeg satt oppe på benken, ble bedt om å sitte skulle ikke legge meg ned. Sånn at han kom i lik høyde med skrittet mitt, så spredte han lårene min og klemte seg inntil meg, forteller «Hilde». Han holdt tett og hardt rundt henne, bryst mot bryst, og masserte henne på ryggen.

– Stønnet og sa navnet

– Når jeg satt opp på der, så kjente jeg at han hadde ereksjon, samtidig om han stønnet og sa navnet mitt, sier hun.

– Hvordan reagerte du?

– Da begynte jo jeg å gråte fordi jeg følte at dette var rett og slett galt.

«Hilde» samler tankene og forteller at det varte i mellom fem og ti minutter.

– Fem, ti minutter holdt han på. Jeg så klokken gikk og gikk og gikk. Det føltes jo som en evighet når han gjorde det, du satt jo oppå benken og håpte at han snart var ferdig, for jeg ville ut derfra.

Skjulte at hun gråt

«Hilde» skjulte tårene og bet tennene sammen. Forteller at hun ikke hikstet, og at legen spurte henne om alt var greit.

– Han så ikke at jeg gråt, jeg prøvde å skjule det. Når han gjorde det så spurte han bare «går det bra med deg?». Og så var jeg bare helt stille. Til slutt sa han «greit da er vi ferdig, du kan gå».

Det gikk mange uker før hun valgte å anmelde forholdet.

– Jeg burde ha anmeldt forholdet med en gang, men jeg var rett og slett redd. Jeg var ikke så gammel da det skjedde, forteller «Hilde» til TV 2 Nyhetene.