Dommer Oscar Magi leser opp den historiske dommen mot Google i rettssalen i Milano 24. februar 2010. (Foto: AP montasje: TV 2)
Dommer Oscar Magi leser opp den historiske dommen mot Google i rettssalen i Milano 24. februar 2010. (Foto: AP montasje: TV 2)

Google-sjefer dømt til fengselsstraff i Italia

I en oppsiktsvekkende dom får Google det juridiske ansvaret for straffbare videoer som legges ut på deres nettsted.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En rettsinstans i Milano i Italia fant i forrige uke tre Google ledere skyldig i å ha forbrutt seg mot personvernet fordi de ikke fikk fjernet en video fra nettstedet hurtig nok.

Videoen, som ble publisert på Google video i 2006, viser en gjeng med tenåringer som trakasserer, slår og spotter en autistisk gutt som har Downs syndrom.

Tyranisseringen ble filmet av tenåringsgjengen og lastet opp på Google video.

Dommer Oscar Magi - domstolen i Milano (Foto: AP)
Dommer Oscar Magi - domstolen i Milano (Foto: AP)

Første prinsipielle dom

Rettssaken har vært fulgt av mange rundt om i verden da den i sin konsekvens omhandler hva private kan tillate seg i frihetens navn på internett.

Dette er første gang problemstillingen har vært brakt inn for en domstol, og dommer Oscar Magi kom fram til at de tre Google lederne var skyldige etter tiltalen. De ble dømt in absentia til seks måneders ubetinget fengsel.

De tre dømte er internasjonal juridisk rådgiver Peter Fleischer, juridisk ansvarlig David Drummond og finansansvarlig George Reyes fra Google. Ingen av de tiltalte var til stede under domsavsigelsen.

Juridisk ansvarlig i Google - David Drummond (Foto: AP)
Juridisk ansvarlig i Google - David Drummond (Foto: AP)

Et angrep på internetts frihet

Google er sjokkert over dommen og kaller den et angrep på den prinsipielle friheten internett er basert på.

– Vi vil selvsagt anke denne oppsiktsvekkende dommen, sa kommunikasjonssjef i Google, Bill Echikson, utenfor rettslokalet i Milano etter domsavsigelsen.

En av de dømte, David Drummond, sier at han ikke forstår hvordan en italiensk dommer i det hele tatt kan dømme ham for dette forholdet.

– Jeg er dypt fornærmet over at jeg fremstilles som en kriminell i denne saken, sa Drummond ifølge nyhetsbyrået AP.

– Både EU og italiensk lov har akseptert at tilbydere av innhold på internett, slik som Google, ikke må overvåke innhold som vi publiserer, la han til.

Ikke immunitet i Europa

I USA sikrer en egen lov fra 1996 innholdsleverandører immunitet i slike saker, mens det ikke finnes noen beskyttelse av denne kategori i Europa. Italia har flere saker gående som tar utgangspunkt i at man må beskytte brukerne av internett i større grad enn i dag fra støtende innhold som er publisert.

Google er under angrep og risikerer reguleringer i Italia der et utkast tar til orde for at de og andre slike leverandører må behandle innhold på samme måte som tv-stasjonene, at man kan dømmes for å publisere støtende innhold.

Google skilt (Foto: AP)
Google skilt (Foto: AP)

Må se gjennom alt før publisering

Hvis dommen blir stående vil den bety at Google og andre leverandører må se gjennom alt innhold før det lastes opp.

Aktor Alfredo Robledo er fornøyd med dommen og fremhever at saken like mye dreier seg om individets rettigheter for å beskytte sitt privatliv kontra et selskap som Google som ønsker å tjene penger på å publisere slikt innhold.

Lå ute i to måneder

De opprinnelige anklagene mot Google kom fra en forening for de med Downs syndrom i Italia. De klagde til Google over at videoen lå på nettet, en video hvor tenåringene også mobber den autistiske gutten for å være «mongoloid».

De anklager Google for å ha fjernet videoen altfor sent, den lå ute i to måneder og ble sett av vel 5500 mennesker og hadde over 800 kommentarer knyttet til den.

Google sier til sitt forsvar at de fjernet videoen bare timer etter at de mottok en henvendelse fra politiet i Italia.

Dessuten ble de fire tenåringene i videoen identifisert takket være samarbeid med Google. Bare måneder etter denne hendelsen kjøpte Google videonettstedet YouTube.