PERSONVALG: Ola Borten Moe(Sp) og Jan Tore Sanner(H) åpner for at velgerne i større grad skal kunne stemme på personer ved valg. (Foto: SCANPIX/)
PERSONVALG: Ola Borten Moe(Sp) og Jan Tore Sanner(H) åpner for at velgerne i større grad skal kunne stemme på personer ved valg. (Foto: SCANPIX/)

Høyre-topp vil gi velgerne større innflytelse

Jan Tore Sanner støtter Senterpartiets forslag om å gi mer makt til folket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dersom velgerne får større innflytelse ved stortingsvalg vil flere engasjere seg i politikken.

Det mener Høyres nestleder Jan Tore Sanner som er klar for en ny valgreform, der velgerne bør få mer makt.

Eliten bestemmer

Når du stemmer ved stortingsvalg, kan du ikke selv bestemme hvilke personer du skal stemme på. Listen over personer er allerede valgt ut innad i partiene.

Senterpartiets medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen mener det er på høy tid at velgerne får være med å bestemme.

– Jeg tror for det første at partiene synes det er trygt og behagelig, det er kanskje en av årsakene til at dette ikke er endret, sier Borten Moe til tv2nyhetene.no.

Les også: Vil gi makt til folket

Får støtte

Senterpartiets parlamentariske nestleder får nå støtte fra Høyres nestleder som mener tiden er overmoden for en ny valgreform.

– Det er veldig gledelig at en fra Senterpartiet reiser denne debatten. Høyre tatt dette opp i forrige stortperiode, og vi er rede til å ta opp forslaget igjen, sier Sanner.

Han er klar til å fremme forslag om endringer av valgloven som gir velgerne mer makt på bekostning av partiene.

– Når vi nå får Senterpartiet med på laget tror jeg det vil åpne opp for en større debatt og forhåpentligvis også en reform som gjør at velgerne i Norge kan få større innflytelse i Norge,. sier Sanner til tv2nyhetene.no.

– Lær av nabolandene

I Sverige har de øverste kandidatene på valglistene til Riksdagen et begrenset stemmetillegg. mens halvparten av velgerne i Norge må endre rekkefølgen på kandidatene, holder det at åtte prosent av de svenske velgerne gjør det samme.

– Jeg har stor sans for det svenske systemet hvor partiene har en viss innflytelse, men også velgerne kan endre rekkefølgen på kandidatene, det er system jeg mener vi bør prøve ut i Norgesier Sanner til tv2nyhetene.no.

I Finnland er velgernes innflytelse over hvem som blir valgt enda større enn i Sverige.

Frykter ikke velgerne

Ved Riksdagsvalget i Sverige i 2006 sørget velgerne i enkelte valgdistrikter for å endre rekkefølgen på listene, slik at andre kandidater enn partiene ønsket kom inn i Riksdagen.

Både Ola Borten Moe og Jan Tore Sanner mener det kan være bra for demokratiet.

– Du er ikke selv redd for å miste posisjonen?

– Da må jeg ta det til etterretning. Det er litt av poenget å drive med politikk, at man er avhengig av velgerne, sier Sanner.