ØNSKER VALGREFORM: Ola Borten Moe (Sp). (Foto: Skaug, Thomas Rasmus/SCANPIX)
ØNSKER VALGREFORM: Ola Borten Moe (Sp). (Foto: Skaug, Thomas Rasmus/SCANPIX)

Vil gi makt til folket

Velgerne bør få større innflytelse over hvilke representanter som kommer inn på Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det mener Senterpartiets Ola Borten Moe, som tar til orde for en helt ny valgreform

Vanskelig å komme inn

Stortinget er som en festning det er vanskelig å komme inn i, dersom du ikke er en del av en liten politisk elite. Svært få er med å bestemme hvem som skal velges, og som velger har du i realiteten ingen innflytelse over hvem som kommer inn.

– Jeg tror for det første at partiene synes det er trygt og behagelig, det er kanskje en av årsakene til at dette ikke er endret, sier Borten Moe til tv2nyhetene.no.

HØRING: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen svare på kritiske spørsmål fra opposisjonen på Stortinget om de rødgrønnes prestisjeprosjekt på Mongstad. (Foto: Morten Holm/SCANPIX)

Senterpartiets medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen tar nå til orde for å ta makt fra partiorganisasjonene og gi til velgerne.

– Det viktigste er en valgreform som gjør at folk har reell mulighet til å bestemme hvem som skal representantene dem på Stortinget, sier Borten Moe.

Partiene bestemmer

I dag er det partiene som bestemmer hvem som blir valgt. Over halvparten av velgerne må gjøre endringer på listene for at folk skal få innflytelse på personvalget ved stortingsvalg.

– Folk bør i mye større grad ha mulighet til også å stemme på person, sier Borten Moe.

I en kronikk i tidsskriftet Minerva foreslår han at den norske valgordningen bør bli mer lik den svenske og finske, der velgerne i langt større grad er med på å bestemme hvem som blir valgt.

– Både i Sverige og Finland har velgerne langt større innflytelse enn i Norge, uten at det er negativt for demokratiet, sier han.

Bekvemt med kontroll

Det er over 100 år siden den forrige store valgreformen i Norge. Senterpartiets medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen mener mye har endret seg siden den gang, og at partiene har fått for mye makt.

– Sett fra et perspektiv der du er på toppen er det selvsagt alltid bekvemt å ha kontroll, men spørsmålet her må i større grad være hvordan vi kan få et system som fungerer så godt som mulig, hvordan vi kanskje kan få et system som fungerer bedre, hvordan vi trekke folk inn i politikken og da er det andre hensyn som bør veie tyngre enn folks behov for makt, sier Borten Moe.

Han mener partimakt betyr at lojaliteten til politikerne går feil vei.

– Det er en iboende dynamikk at lojaliteten går innover i partiet og oppover i partiet, enn utover til distriktet og velgerne di representerer. Hadde du hatt tydeligere bånd der ville du hatt et sterkere mandat, tydeligere representanter og etter mitt skjønn et bedre demokrati, sier Borten Moe.