BIODIESELOMKAMP: - Jeg blir opprørt over at avgiften på gass nå blir stoppet og mener det åpner for at regjeringen også bør se på biodieselavgiften på nytt, sier Anne Thingelstad Wøien. (Foto: TV 2)
BIODIESELOMKAMP: - Jeg blir opprørt over at avgiften på gass nå blir stoppet og mener det åpner for at regjeringen også bør se på biodieselavgiften på nytt, sier Anne Thingelstad Wøien. (Foto: TV 2)

Krever omkamp om biodiesel

Flere rødgrønne politikere krever nå omkamp om den omstridte biodieselavgiften.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at regjeringen fredag fjernet en planlagt Co2-avgift på gass, er det ny strid i den rødgrønne leiren.

Krever omkamp

Senterpartiets stortingsrepresentant Anne Thingelstad Wøien ble først klar over at regjeringen hadde stoppet den planlagte Co2-avgiften på gass, da hun leste om saken på tv2nyhetene.no fredag kveld.

Umiddelbart etterpå la hun ut en melding på Twitter, der hun skrev: "Da regner jeg med at biodieselavgiften også blir gjort om!!!".

Overfor tv2nyhetene.no utdypet hun standpunktet fredag kveld.

– Jeg blir opprørt over at avgiften på gass nå blir stoppet og mener det åpner for at regjeringen også bør se på biodieselavgiften på nytt, sa Thingelstad Wøien.

Tomt på tanken

Lørdag formiddag forsøkte Senterpartipolitikeren å tanke biodiesel fra en pumpe i hjemkommunen Gran, men uten hell.

– Nei, her var det visst ikke noe, måtte hun konstatere.

Pumpen ble nemlig stengt etter at den rødgrønne regjeringen før jul innførte en egen avgift på biodiesel. Etter at regjeringen i går overraskende droppet å innføre en planlagt miljøavgift på gass, krever hun nå omkamp også om biodieselavgiften.

– Det bør føre til at vi nå kan ta å se på alle de momentene igjen, poenget skal være at vi skal ha mer miljøvennlig drivstoff, ikke sponse fossilt drivstoff som gass også videre, sier Thingelstad Wøien.

Støttes av SV

Under SVs landsstyremøte i Oslo lørdag, fikk regjeringen kritikk for å droppe den planlagte miljøavgiften på gass. Flere sentrale SV-politikere vil også ha omkamp om biodieselavgiften.

– Det er et kjempeproblem, for det er klart at biodiesel burde ikke hatt avgift, når gass ikke får blir det et ennå større problem, da må vi komme tilbake til begge de to sakene i revidert budsjett, sier stortingsrepresentant Hallgeir Langeland.

Også fylkeslederen i Østfold SV, Roy Eilertsen håper på omkamp.

– Jeg håper at den saken kommer opp igjen, jeg har aldri lagt skjul på det, for bio er for meg framtida, sier Eilertsen til tv2nyhetene.no.

Åpner for gjennomgang

Det var daværende finansminister Kristin Halvorsen som foreslo å avgiftsbelegge både gass og biodiesel. Etter at gassavgiften i går ble droppet, er Halvorsen svært knapp i sin kommentar.

– Dette er ikke en sak som har kommet til sin endelige konklusjon ennå, sier SV-lederen til tv2nyhetene.no.

Senterpartileder Liv Signe Navarsete går enda lenger, og åpner for omkamp.

– Det er naturlig at regjeringen nå går igjennom biodrivstoffavgiften på nytt, etter det som har skjedd med gassavgiften, opplyser Navarsete til TV 2, via sin rådgiver.

At Senterpartiet nå satser på omkamp bekreftes av stortingsrepresentant Anne Thingelstad Wøien

– Her er kortene i spill igjen, da kan du godt kalle det en omkamp, det betyr i hvert fall at vi har muligheten til å se på det på nytt, og den muligheten synes jeg regjeringen skal gripe., sier Thingelstad Wøien.

Dobbel omkamp

Da regjeringen fredag ettermiddag varslet at de ikke innfører den planlagte Co2-avgiften på gass fra 1. april, krevde stortingsrepresentant Hallgeir Langeland (SV) omkamp mot den rødgrønne regjeringen.

– Dette vil jeg ta opp i stortingsgruppa på onsdag, sa Langeland fredag.

Denne avgiften var en viktig sak for SV i budsjettet, og Langeland er sjokkert over at regjeringen har snudd trill rundt.

Tynnslitt troverdighet

Den omstridte avgiften på biodiesel ble presset igjennom av statsminister Jens Stoltenberg (Ap) som en del av statsbudsjettet, til sterke protester.

Flere miljøorganisasjoner mener regjeringens troverdighet i miljøspørsmål er syltynn etter at de nå avgiftsbelegger biodiesel, mens de dropper avgift på gass.

– Regjeringen fører nå en politikk som kommer til å øke norske utslipp av klimagasser i stedet for å redusere dem. Dermed driver regjeringen en klimapolitikk som går i feil retning, sier Unni Berge, nestleder i miljøstiftelsen Zero.