Inge Andersen (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
Inge Andersen (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)

- OL til Norge i 2026

Ledelsen i idrettsforbundet ser for seg en norsk OL-søknad i 2026.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Whistler (TV2 Sporten): Etter noen formidable norske dager i Vancouver, har ledelsen i idrettsforbundet igjen fått lysten til å hente vinter-OL hjem til Norge. Etter bråket rundt Tromsø 2018 i fjor, legges det nå en mer langsiktig strategi.

- Vi må nå være realistiske og gjøre en bunnsolid jobb opp mot det politiske miljøet. Så da tror jeg det er realistisk at vi kan søke om OL i 2026, sier generalsekretær i Norges idrettsforbund, Inge Andersen, til TV2 Sporten.

BLOGG: - Hva med OL i Bergen/Voss i 2026?

«Skisport is coming home»
Andersen mener det er naturlig at vinter-OL blir arrangert i Norge, særlig etter at IOC-president, Jaques Rogge, nylig oppfordret oss til å søke på nytt.

- For vi representerer folkefesten og det naturlige i forhold til OL. Samtidig er vi definitivt en supermakt innenfor toppidretten. Det er gledelig at vi har greid å bevise det også på utebane her i Canada, sier Andersen.

Siden skisportens vugge sto i Norge, stjeler generalsekretæren en engelsk frase. Der sier man at «football is coming home», hver gang England huser et fotballmesterskap.

- Jeg tror at vi vil se allerede i VM på ski i Holmekollen 2011, at «the skisport is coming home», gliser han.

Politisk støtte
Kulturminister Anniken Huitfeldt, oppfordrer nå idrettsforbundet til å ta et nytt initiativ overfor regjeringen til en ny OL-søknad.

- At Norge noen ganger må påta seg den arrangør-rollen, er jeg helt overbevist om, sier Huitfeldt til TV2-Sporten.

- Har Norge råd til et vinter-OL?

- Vi har råd hvis vi gjør det av og til. Men det er ikke sånn at vi kan gjøre det ofte. Men av og til så er Norge en nasjon som bør påta seg arbeid med store arrangementer.

Etter det TV2 kjenner til, regner man med at et vinter-OL i 2026, vil få en total kostnadsramme på rundt 50 milliarder kroner.

- Norge har råd til det. Dette må settes inn i en samfunnsmessig utvikling av en region. Vi vet at OL betydde enormt mye både for Oslo i 1952, og Lillehammer i 1994. Norge er et rikt land, så dette har vi definitivt råd til, mener Inge Andersen.