MOT REGJERINGEN: Hallgeir Langeland vil få regjeringen til å snu i spørsmålet om CO2-avgift. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX)
MOT REGJERINGEN: Hallgeir Langeland vil få regjeringen til å snu i spørsmålet om CO2-avgift. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX)

SV-topp CO2-refser regjeringen

SV-topp vil ha omkamp mot regjeringen – i SVs stortingsgruppe.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra 1. april skulle det kommet både CO2-avgift og energiavgift på gass. Stortinget vedtok avgiften som en del av statsbudsjettet for i år, men nå har regjeringen fått kalde føtter.

– Den dialogen som har vært med ESA om denne saken har avklart at dette forslaget neppe er forenlig med statsstøtteregelverket, derfor bruker vi tida fram til revidert budsjett for å se på alternative løsninger, sier statssekretær Kjetil Lund (Ap) i Finansdepartementet til tv2nyhetene.no.

Les også: Stopper planlagt Co2-avgift

Avgiften var planlagt å innbringe i overkant av 40 millioner i statskassa i år, og var en viktig prinsippsak for regjeringspartiet SV.

Lover omkamp

Stortingsrepresentant Hallgeir Langeland (SV) lover omkamp mot den rødgrønne regjeringen. Han mener det er et galt signal å sende ut fra regjeringens side.

– Dette vil jeg ta opp i stortingsgruppa på onsdag, sier Langeland til tv2nyhetene.no.

Avgiften var nemlig en viktig sak for SV i budsjettet, og Langeland er sjokkert over at regjeringen har snudd trill rundt.

– Det er en måte å jobbe på som regjeringen ikke skal holde på med, regjeringen skal konsultere sitt parlamentariske grunnlag, altså flertallet på Stortinget før de foretar seg ting som vil være kontroversielle i Stortinget, sier Langeland.

Klønete håndtering

Utsettelsen får miljøorganisasjonene til å se rødt. Miljøstiftelsen Zero mener regjeringen nå subsidierer forurensning. .

– Det er fire og et halvt år siden regjeringen lovet i Soria Moria 1 å innføre en slik avgift, og det er andre land som har en slik avgift som f.eks. Sverige som har en fire ganger så stor avgift som regjeringen i sin tid foreslo, sier fagmedarbeider Marius Gjerset i miljøstiftelsen Zero til tv2nyhetene.no.

Han mener den rødgrønne miljøtroverdigheten nå er tynnslitt.

– Det kun regjeringens klønete håndtering og forslag til mange unntak som gjør at de sliter med å få dette gjennom i ESA, sier Gjerset.