DagenMagazinet redaktør Vebjørn Selbekk. (Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2/)
DagenMagazinet redaktør Vebjørn Selbekk. (Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2/)

Selbekk angrer på egen karikatur-beklagelse

Magazinet-redaktøren angrer på egen beklagelse om karikaturtegningene.

Det er fire år siden Vebjørn Selbekk kom i alles søkelys etter at DagenMagazinet som han er redaktør for, trykket karikaturtegningen av profeten Muhammed.

– Problematisk utvikling

Etter hardt press fra regjeringen, og trusler fra en rekke personer, gikk han med på å beklage at han såret noens følelser.

Men i dag reagerer han sterkt på at den danske avisen Politiken har gjort det samme.

– De har ikke bare sagt beklager, men inngått et rettslig forlik. Nå har denne saudiarabiske advokaten sagt at de skal gå etter andre danske avisene og få dem til å beklage også, og da er vi inne i en problematisk utvikling, sier Selbekk til TV 2.

– Følte jeg måtte strekke ut en hånd

– Man sender et budskap til Midtøsten. Man sender det til de ekstreme miljøene, at hvis man bruker volk, hvis man presser nok med rettslige midler også, så er det mulig å få selv store aviser i Skandinavia gir de etter, da får vi bare en ny runde med både vold og trusler fra den delen av verden.

Han mener situasjonen er en helt annen nå, enn da han selv beklaget.

– Det var en veldig opphetet situasjon der ambassader og flagg brant i Midtøsten der det så ut til at det skulle bli voldelige aksjoner i Oslos gater, og da følte jeg at jeg måtte prøve å strekke ut en hånd for å roe gemyttene, sier Selbekk til TV 2.

Angrer på beklagelsen

I dag angrer han på sin egen beklagelse.

– Det er et vanskelig spørsmål. Jeg følte at jeg hadde et ansvar for å roe gemyttene, men når man ser hvor mye dette ble misbrukt, hvor mange som fortalte en annen historie enn det vi hadde blitt enige om så er det klart at jeg ville tenkt meg om en gang til.

Nå er han sikker på at også Politikens beklagelse vil bli misbrukt.

– Jeg tror jo at den selvfølgelig vil bli misbrukt. Det er få som vil se at Politiken bare beklager de sårede religiøse følelsene, og det vil bli oppfattet som en beklagelse for at man har brukt ytringsfriheten, og kanskje også en beklagelse på at man har ytringsfrihet og bruker den på denne måten.