RASER: SVs Hallgeir Langeland reagerer sterkt etter TV 2s avsløringer.  (Foto: Tor Erik H. Mathiesen/SCANPIX)
RASER: SVs Hallgeir Langeland reagerer sterkt etter TV 2s avsløringer. (Foto: Tor Erik H. Mathiesen/SCANPIX)

Sier nei til mobile gasskraftverk

Stortingsrepresentanter i SV vil ikke gi Statnett dispensasjon til å sette i gang de mobile gasskraftverkene på Nordvestlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I går varslet Statnett at de vil be olje- og energiministeren om dispensasjon fra reglene Stortinget har vedtatt, for å kunne fyre opp gasskraftverkene på Nordvestlandet. Ifølge konsernsjef Auke Lont i Statnett, innebærer dispensasjonen at gasskraftverkene kan settes i gang på kort tid hvis eksempelvis en transformator i det ordinære strømnettet faller ut av bruk.

Til kamp

Men i regjeringspartiet SV varsles det kamp mot dispensasjonen.

– Det synes jeg er helt unødvendig på nåværende tidspunkt. For det er ikke de mobile gasskraftverkene som kan løse de problemene vi har nå. Det er å lure seg selv, sier SVs stortingsrepresentant Hallgeir Langeland til TV 2.

Mot dispensasjon

Også SVs mann i energi- og miljøkomiteen Snorre Valen har sagt at de mobile gasskraftverkene ikke må brukes i vinter.

Hallgeir Langeland krever at Olje- og energiministeren ikke avgjør saken alene, men tar den opp med de rødgrønne i Stortinget.

– Jeg vil sterkt argumentere mot en dispensasjon når saken kommer til Stortinget. Jeg er opptatt av at her må man tenke mer langsiktig enn å prøve å løse dette med de to mobile gasskraftverkene som overhodet ikke løser problemet, sier Langeland.

Vil regulere strømmarkedet

Han mener regjeringen heller må ha en gjennomgang av energiloven, og markedsregulere strømprisen.

– Den høye strømprisen folk nå opplever, er et resultat av en høyrepopulistisk politikk som overlater alt til markedet. Her må det sterke reguleringer til, sier Langeland.

Olje- og energiministeren skal behandle søknaden fra Statnett i løpet av de nærmeste ukene.