UTEN AVGIFT: Regjeringen snur i saken om CO2-avgift på gass. (Foto: Colourbox)
UTEN AVGIFT: Regjeringen snur i saken om CO2-avgift på gass. (Foto: Colourbox)

Stopper planlagt CO2-avgift

Regjeringen stopper den planlagte CO2-avgiften på gass, som skulle vært innført 1. april.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Avgiften fikk kraftig kritikk da den ble lagt frem som en del av statsbudsjettet for i år.

Kraftige protester

Daværende finansminister Kristin Halvorsen (SV) presset igjennom avgiften, til sterke protester både fra flere arbeiderpartipolitikere, industrien og gassleverendører.

Fredag har Finansdepartementet snudd trill rundt, og dropper innføringen, som var planlagt fra 1. april.

– Jeg er glad for at regjeringen legger bort forslaget, fordi gass er et miljøvennlig produkt og det er ønskelig at det brukes mer gass til oppvarming i Norge, sier Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner til tv2nyhetene.no.

Ville ikke bli godkjent

Da avgiften ble presentert som en del av statsbudsjettet, la Finandepartementet til grunn at forslaget om CO2- og energiavgift på gass var i tråd med ESAs miljøstøtteretningslinjer.

Jan Tore Sanner

Fredag skriver Finansdepartementet at det er sannsynlig at ESA ikke vil godkjenne vedtaket, og at avgiftene derfor ikke kan tre i kraft som forutsatt.

– Vi ser det da som mer hensiktsmessig at vi ikke går videre med det vedtatte forslaget, men heller vurderer alternative løsninger fram mot Revidert nasjonalbudsjett 2010, sier

statssekretær Kjetil Lund (Ap).

- Utslippene øker

I klimaforliket som den rødgrønne regjeringen inngikk med Høyre, KrF og Venstre ble det vedtatt å redusere utslippet av klimagasser kraftig. Nå mener miljøstifelsen Zero at regjeringen ikke vil klare å oppfylle målene i klimaforliket.

- Regjeringen fører nå en politikk som kommer til å øke norske utslipp av klimagasser i stedet for å redusere dem. Dermed driver regjeringen en klimapolitikk som går i feil retning, sier Unni Berge, nestleder i ZERO.

Nytt nederlag for SV

Høyre gikk inn for en lavere avgiftssats enn regjeringspartiene da budsjettet ble behandlet av Stortinget før jul. Partiets finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner mener retretten fra regjeringen er pinlig for SV, som ivret mest for å innføre avgiften.

– Dette er et nytt prestisjenederlag for SV, som ivret for å innføre denne avgiften, sier Sanner til tv2nyhetene.no.

Regjeringen varsler at de vil komme tilbake til saken i Revidert nasjonalbudsjett i mai.