Thalassafobi er en intens, irrasjonell frykt for havet. (Foto: PH8)
Thalassafobi er en intens, irrasjonell frykt for havet. (Foto: PH8)

Bytt ut snøen med varm sand

Er du også lei av snø og kulde? Det finnes fortsatt restplasser til sol og varme. Her er reisetipsene!

- Dette kunne jeg gjort til en tradisjon. (Foto: Isabella Martinsen)
Storm-meteorologene har mer snø, og kuldegrader å by på i vinterferien.

Isabella til Egypt

For mange er det perfekt, andre har for lengst fått nok av vinteren. Isabella Martinsen har flyktet til Hurghada i Egypt.

- Det er kåret til verdens styggeste feriested, men jeg synes slett ikke det er så verst her, skriver hun i en sms. Solen skinner fra skyfri himmel, og med 26 grader i skyggen føles livet godt. Dette kunne jeg gjort til en tradisjon i de kaldeste vinterukene!

Det har ikke bare blitt strand og vann på Isabella.

- Jeg har snorklet i krystallklart vann, besøkt en beduinlandsby, ridd på kamel, kjørt atv og jeep i ørkenen, og vært på seiltur, skriver hun.

Hvordan skal du tilbringe vinterferien? Velg i boksen til høyre, og fortell oss det på Facebook-gruppen til storm.no!

Restplasser til Kanariøyene

Dersom du vil bytte vinter med sommer har reiseselskapene fortsatt restplasser å by på.

Du kan for eksempel dra fra Gardermoen til Fuerteventura på mandag. En uke uspesifisert i dobbeltrom koster kr 5948 hos Apollo. Eller til Gran Canaria, Tenerife, og Lanzarote for noen kroner mer.

Du slipper frost og kulde på Kanariøyene nå, men skikkelig sydenvarme er det ikke.

Klikk på værboksen for detaljert varsel

Temperaturen ligger i underkant av 20 grader, og det blir både litt skyer og regn i uken som kommer.

Dersom pakketur til Kanariøyene ikke frister, og du synes det er greit å finne hotell på egen hånd, ligger verden åpen.

Her finner du TV 2s reisesider!

Dra til Afrika

Vinterferien er kort, og du bør derfor reise så rett sørover som mulig. Da slipper du å skru på klokken, og bruke verdifull tid på å slite med jet-lag.

Hva med Cape Town? Sør i Afrika er det sol og sommer nå. British Airways tar deg dit fra Gardermoen via Heathrow for rundt kr 8500 tur retur.

Temperaturen ligger rundt 20 grader om natten, og kan stige mot 30 grader midt på dagen.

Cape Town er en nydelig by, med Table Mountain som en loddrett klippe bak, flankert av sukkertoppen Lions Head. Det er en kort biltur til Kapp det gode håp, som har gitt byen navn, og til vindistriktene litt inn fra kysten. Langs kysten både øst- og vestover finnes det små badebyer.

Ulempen er at flyturen tar minst et døgn.

Tretti grader i vannet

Da er det kortere til Egypt og Rødehavet. Du kan fly tur retur med Egypt Air til Sharm el Sheikh via Amsterdam og Kairo for 17.500. Denne turen tar 13 timer. Har du ikke noe i mot å sitte 21 timer på flyet tar British Airways deg ned til dykkerparadiset for litt over 5700 tur retur.

Dykkerparadiset Sharm el Sheikh ligger i enden av Rødehavet, mellom Akaba-bukten og Suez-bukten. Det salte vannet kan bli like varmt som luft-temperaturen, som nærmer seg tretti grader de nærmeste dagene.

Smør deg inn! (Foto: Knut Falch / SCANPIX)

Solbrent?

Norsk vinterblek hud takler overgangen til tretti grader og strålende sol veldig dårlig. Å ligge solbrent i skyggen er verre enn å tilbringe vinterferien på sofaen hjemme.

Men det finnes hjelp å få. Klikker du på Sesong i menyen på varselsiden for stedet ditt, finner du en tabell som viser hvor sterk den skadelige UV strålingen er. For dagen i dag, og dagen etter, under ulike værforhold.

Eksempel: UV for Sharm el Sheikh

Heller på storbyferie?

Storbyene i Europa har hatt skikkelig vinter i år, men nå begynner de å merke våren. Temperaturen i Roma ligger omkring 15 grader, og det blir fint vær det meste av uken.

Den spanske solkysten har slitt med regn og skyer, og det kommer til å dryppe ørlite fremover også. I Malaga blir det omkring 15 grader. Barcelona får også omkring 15 grader, men mye skyer og perioder med regn.

Paris er lenger nord, og litt kaldere. Omkring 10 grader, men med brubart vær fremover. I Berlin blir det kaldt, omrking fem grader de første dagene, og mye gråvær. I London blir det mellom fem og ti grader, og litt regn av og til. København har vinter, rundt null og perioder med snø og sludd.

Det beste tipset dersom du vil ha det litt vårlig er nok Roma. Omkring femten grader, og lettskyet pent vær de første dagene.

SAS tar deg direkte fra Oslo for kr 2100 tur retur på tre og en halv time.

Stranden i Nice er fin, men drar du på badeferie her i februar har du bommet grovt. (Foto: AP)

Slik er været vanligvis

Dersom du skal planlegge tur i vinterferien, gir de ni dagene i oversiktsvarselet på storm.no deg all den værinformasjonen du trenger.

Men er du i gang med å planlegge langtur i sommer trenger du informasjon om hvordan været vanligvis er rundt i verden. Det finner du også på storm.no.

Slik ser Årsoversikten for Nice på storm.no ut.

Klikk på Årsoversikt i menyen på varselsiden gir deg informasjon om hvordan minimum- og maksimumstemperaturen varierer gjennom året for stedet, og hvor mange dager det vanligvis faller nedbør per måned.

Eksempel: Årsoversikt for Nice

Er det ekstremvær?

Noen dager med skyer og regn er det vanskelig å unngå på en lang ferietur. Men ekstremregn, orkaner eller hetebølger kan det være lurt å styre unna.

Her kan du sjekke om det er varslet ekstremvær i Europa.

Den franske rivieraen er ikke stedet nå. På stranden i Biarritz snødde det 11. februar. (Foto: AP)