Selskaper siktet for grov svindel med klimakvoter

Skatt Øst har siktet to selskaper for unndragelse av moms for 127 millioner kroner i forbindelse med handel med klimakvoter.

Skatt Øst gjennomførte flere razziaer mot to selskaper denne uken. Selskapene er nå siktet for å ha unndratt moms for til sammen over 127 millioner kroner, skriver VG.

– Det er trist å se at et slikt system tilsynelatende blir utnyttet. Vi står trolig overfor omfattende og svært alvorlige avgiftsunndragelser og utnyttelse av klimakvotehandel til egen vinning, sier seksjonssjef Øyvind Bakken i Skatt Øst.

Ifølge Skatt Øst har ikke selskapene levert pliktige omsetningsoppgaver, selv om de har handlet utslippskvoter for store summer. Senest mandag skal de ha kjøpt kvoter for til sammen 43 millioner kroner.

Metodene som skal være brukt, omfatter et nettverk av bedrifter rundt om i Europa som kjøper og selger CO2-kvoter av hverandre uten å innrapportere momspliktig omsetning.

I nettverket, som også kan bestå av selskaper som er uvitende om at de er delaktig i en svindel, kan enkelte ledd også kreve refusjon fra staten for omsetning selgeren ikke innbetalte moms av i utgangspunktet.

Selskapene kreves også for tilleggsavgift på 63,7 millioner kroner. Oslo byfogdembete ga Skatt Øst medhold i å ta beslag i inntil 194 millioner kroner fra selskapene, for å sikre at de får inn de utestående avgiftene. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2