SKUFFET: Leder Gunn Iversen Stokke i Sør-Trøndelag Sp er skuffet over sin egen statsråd. (Foto: Øyvind Hermstad/TV 2)
SKUFFET: Leder Gunn Iversen Stokke i Sør-Trøndelag Sp er skuffet over sin egen statsråd. (Foto: Øyvind Hermstad/TV 2)

Skuffet over egen statsråd

Olje og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) skuffer partifeller i Midt-Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsråden avbrøt i dag vinterferien på grunn av kraftsituasjonen, men hadde ingen nye tiltak å sette inn.

Vil ha dispensasjon

Statnett ba i ettermiddag om dispensasjon for å kunne starte de mobile gasskraftverkene i Midt Norge, men regjeringen har ennå ikke tatt stilling til hva de vil gjøre når de får en søknad på bordet.

– Det er et alvorlig budskap Statnett kommer med, når de er bekymret for situasjonen i Midt-Norge, sier Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) til tv2nyhetene.no.

Han vil foreløpig ikke ta stilling til søknaden, om å endre status på de mobile gasskraftverkene til standby-modus.

– Da snakker vi om et par tre timer fra vi får en dispensasjon til vi kan ta anlegget i bruk, sier konsernsjef Auke Lont i Statnett.

– Veldig skuffet

Senterpartiets fylkesleder i Sør Trøndelag er skuffet over at partifellene i regjering ikke allerede i dag gir grønt lys for å starte opp de to mobile gasskraftverkene.

– Jeg ble veldig skuffet i dag. Jeg hadde forventet at de kom konkrete ting og at vi i Midt-Norge skulle få hjelp i den kraftsituasjonen vi er i, sier fylkesleder Bjørg Iversen Stokke til tv2nyhetene.no.

Hun synes regjeringen svikter, mens både folk og næringsliv rammes av de rekordhøye strømprisene.

– Det er merkelig. Jeg kan ikke tro at det er nødvendig at departementet må vente på en søknad fra Statnett for å gi klarsignal, sier Iversen Stokke.

Folk fryser

Senterpartiet i Sør-Trøndelag håper regjeringen forstår alvoret i situasjonen og sørger for å bedre kraftforsyningen til Midt-Norge.

– Olje og energiministeren forstår oss, men jeg ble skuffet over ham i dag. Jeg hadde forventet tiltak til Midt-Norge, enten i form av å sette i gang de mobile gasskraftverkene eller i form av avgiftsfritak som de tre nordligste fylkene har, sier Iversen Stokke.

Hun beskriver situasjonen i Midt-Norge som svært alvorlig.

– Folk sitter og fryser, de skrur ned strømmen og er livredd for regningen som kommer. Samtidig permitterer industrien ansatte, så det er alvorlig.

Kritikk fra SV

Samtidig får Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen også kritikk fra regjeringspartner SV. Sosialistisk Ungdom mener det er galskap å åpne for mobile gasskraftverk.

– Det er jo sånn at disse gasskraftverkene er veldig dyre i drift, og det kommer ikke til å ha noen innvirkning på prisen, sier leder i Sosialistisk Ungdom, Mali Steiro Tronsmoen til tv2nyhetene.no.

Hun mener SV ikke kan være med å åpne for drift av de mobile gasskraftverkene.

– Jeg vil synes det er trist om både SV, Senterpartiet og Arbeiderpartiet går inn for en politikk som verken forbruker eller miljøet er tjent med.

Miljøbevegelsen raser

Heller ikke miljøbevegelsen er begeistret for at Statnett nå vil søke om å gjøre det enklere å ta i bruk de mobile gasskraftverkene.

– Det er helt uakseptabelt, det er den mest skitne måten å produsere energi på, sier leder i Natur og Ungdom, Ola Skaalvik Elvevold til tv2nyhetene.no.

Han mener regjeringen må avvise søknaden fra Statnett, av hensyn til miljøet.

– Om regjeringen sier ja, er det en svært kortsiktig løsning som vil gi dem en alvorlig ripe i miljøtroverdigheten, sier Elvevold.

Også Naturvernforbundet er svært kritiske til å ta i bruk de mobile gasskraftverkene.

– Vi vil anbefale å si nei til den søknaden, det er helt unødvendig og en utslippsbombe av dimensjoner som ikke vil løse problemene, men bare skaffe nye miljøproblemer, sier generalsekretær Jan Thomas Odegard i Naturvernforbundet.

Langvarig strid

Gasskraft har vært politisk sprengstoff i ti år. I mars 2000 tok Jens Stoltenberg regjeringsmakt, da han kastet Kjell Magne Bondeviks sentrumsregjering nettopp på spørsmålet om bygging av gasskraftverk uten renseteknologi.

Den gang demonstrerte sentrale SV-ere mot gasskraft, blant dem nåværende statssekretær i Miljøverndepartementet Heidi Sørensen.

I dag nekter SV-leder Kristin Halvorsen å kommentere søknaden fra Statnett.

– Kristin Halvorsen har ingen kommentar til saken, skriver hennes rådgiver i en sms til TV 2.