RUSMILJØET I NYGÅRDSPARKEN: Et nytt prosjekt i Bergen gir unge  rusmisbrukere som tas for narkotikakriminalitet valget mellom straff eller  behandling. (Foto: TV 2/Joakim Birkelund )
RUSMILJØET I NYGÅRDSPARKEN: Et nytt prosjekt i Bergen gir unge rusmisbrukere som tas for narkotikakriminalitet valget mellom straff eller behandling. (Foto: TV 2/Joakim Birkelund )

Kritisk til nytt narkoprosjekt i Bergen

– De sniker i køen, mener lederen for Foreningen for human narkotikapolitikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Narkoprosjektet gir ungdommer som blir tatt for narkotikaforbrytelser mulighet til å velge mellom straff eller behandling. Foreningen mener de sniker i behandlingskøen.

«Tidlig ute»

I ett forsøk på å fange opp unge rusmisbrukere i Nygårdsparken i Bergen, har kommunen satt i gang prosjektet «Tidlig ute».

Prosjektet vil gi unge under 25 år valget, på visse vilkår, mellom straff eller behandling dersom de blir tatt for narkotikakriminalitet.

TV 2 Nyhetene møter en mann i Nygårdsparken som ønsker å være anonym. Han har vært rusmisbruker i flere år og er svært positiv til prosjektet:

– Det synes jeg er helt ideelt. At politiet fanger opp de unge med en gang og gir de den hjelpen de trenger. Det er bra, sier han.

Les også: De fikk valget mellom straff og behandling

Trenger hjelp

TV 2 Nyhetene fortalte i forrige uke om ungdommer som er svært takknemlige for tilbudet.

– Det tok faktisk litt tid før jeg forstod at jeg trengte denne formen for hjelp, sier en ung kvinne som har takket ja til behandling fremfor straff.

For få plasser

Arild Knutsen hjelper mange narkomane for å få en bedre hverdag. Han er leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, men er kritisk til det nye prosjektet.

Mest fordi det er for få plasser og at det står mange motiverte i kø som kan bli forbigått.

– I år står det 4500 motiverte i kø for å få institusjonsbehandling. Og så bruker de heller pengene for å bygge opp et apparat for å behandle tilfeldig arresterte fremfor reelt motiverte, argumenterer Knutsen.

Prioriterer unge

– Ja, vi prøver nå ut en modell hvor vi ser på at man kan komme inn i behandling som et alternativ til straff. Og det betyr at vi i dette prosjektet har prioritert de unge og få dem inn i behandling. Men det vi ønsker er at behandlingskapasiteten økes og at vi kan gi dette tilbudet til alle, sier Christine B. Meyer, helsebyråd (H) i Bergen.

Mannen TV 2 møter i Nygårdsparken i Bergen har vært rusmisbruker lenge og er for gammel til det nye prosjektet. Men nå har han endelig fått tilbud om behandling.

– Det gleder jeg meg til å begynne med. Men klart det, hvis det er en ungdom som trenger det mer så gir jeg gjerne plassen min til han. Hvis det er det som må til, sier han.