GASSKRAFT: LO-leder Roar Flåthen mener at gasskraftverk i Norge ikke er verre enn kullkraft fra Danmark. (Foto: Berit Roald/Scanpix)
GASSKRAFT: LO-leder Roar Flåthen mener at gasskraftverk i Norge ikke er verre enn kullkraft fra Danmark. (Foto: Berit Roald/Scanpix)

LO krever at gasskraftverk brukes

De mobile gasskraftverkene må tas i bruk for å opprettholde arbeid, krever LO.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som TV 2 fortalte i går, er Norsk Industri bekymret for både permitteringer og nedleggelser. Nå krever LO at regjeringen tar mobile gasskraftverk i bruk:

– Hvis det kan avhjelpe situasjonen må det være en av løsningene. Det kan ikke være verre enn å hente kraft fra forurensende kullkraftverk i Danmark, sier LO-leder Roar Flåthen til TV 2 Nyhetene.

Rasjoneringsfare

Stortinget har vedtatt at det må være fare for strømrasjonering før de mobile gasskraftverkene kan tas i bruk. Men nå mener flere rødgrønne politikere at de uansett må fyres opp.

– Jeg skjønner at folk fortviler når strømprisen går veldig høyt. Da må man sette i gang tiltak for å få balanse der. Da er det å få inn linjekapasitet og øke den langsiktige produksjonen, så må man se om man kanskje også bør bruke de mobile gasskraftverkene når det er som aller verst, sier Trygve Magnus S. Vedum, parlamentarisk leder i Senterpartiet.

– Å få tilførsel av kraft til Midt-Norge nå, er det vi har fokus på. De mobile gasskraftverkene er en bit av dette her, sier Gunn Iversen Stokke, leder av Sør-Trøndelag Sp.

Nordisk problem

Statsminister Jens Stoltenberg lar energimyndighetene undersøke en mulig oppstart.

– Det vi har gjort er å forsikre oss om er at NVE gjør det de kan for å se om en kan starte opp innenfor de reglene som gjelder. Jeg forstår alle som er utålmodige og vil at det kommer mer kraft.

– Samtidig må vi forstå at dette er en nordisk krise og et nordisk problem. I nordisk sammenheng utgjør disse verkene rundt tre promille av produksjonen, så de er ikke avgjørende for forsyningen og prisene i Norge.