SMERTER: Torill brukte den populære ketolysekuren for å gå ned i vekt. Nå er livet hennes et smertehelvete. (Foto: TV 2)
SMERTER: Torill brukte den populære ketolysekuren for å gå ned i vekt. Nå er livet hennes et smertehelvete. (Foto: TV 2)

Slankekur ble til smertehelvete

– Jeg er i ferd med å brenne opp innvendig sier Torill Buholm Paasche (42) fra Brønnøysund. Sykepleieren og jordmoren er redd og fortvilet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er jo redd for at jeg skal dø av dette, så vondt er det, sukker Torill Buholm Paasche fra Brønnøysund.

For firebarnsmoren føles det som om vitale organer inne i kroppen er i ferd med å brenne opp.

– Det er så smertefullt at det ikke er til å holde ut. Det virker som om jeg reagerer på alt som er av mat og medisiner.

Historien til Torill startet i 2007. Den gangen veide hun 140 kilo. Får å gå ned i vekt valgte hun slankemetoden ketolyse. Den går ut på å kutte karbohydrater til fordel for proteinrik mat og fett.

– Sliter med følelsene

70 kilo forsvant, men samtidig kom kroppen i en alvorlig ubalanse som følge av slankekuren.

I dag er det store mengder med morfinpreparater som døyver noe av smertene. Torill er redd for at de vanedannende medikamentene skal styre livet hennes:

– Jeg er livredd for å bli avhengig av de sterke morfinpreparatene. De er et helvete på jord disse greiene, sier hun gråtkvalt.

slankesyk_foto (Foto: PRIVAT)
slankesyk_foto (Foto: PRIVAT)

Under hele intervjuet sliter hun med følelsene, og hun har store problemer med å holde gråten tilbake. Hun ønsker ikke å fremstå som en sutrete person, men understreker at det veldig vanskelig å holde motet oppe når smertene er så store. –Av og til får jeg dødstanker i hodet. – Er det virkelig verdt å leve et slikt liv, sier hun.

– Ukjent diagnose

Hun er fortvilet og redd. Til tross for flere opphold ved lokalsykehuset i Sandnessjøen og i Tromsø, har ingen klart å stille noen diagnose. Etter mange og lange måneder uten svar, ber hun nå om at eksperter ved Rikshospitalet må få knekke smertemysteriet, men hun føler seg motarbeidet av det lokale sykehuset i Sandnessjøen.

– Det finnes spesialister og det finnes forskning som kanskje kan hjelpe meg i stede for at dette blir til en situasjon hvor det går galt ved å sitte hjemme og vente, sier sykepleieren og jordmora.

– Den vanlige gangen for utredning av kompliserte tilstander er at vi bruker vårt eget regionsykehus, men så har vi nå i tillegg også etterkommet pasientens ønsker om utredning ved Rikshospitalet, sier Fred A. Mürer, medisinsk direktør ved Helgelandssykehuset.

Akkurat det kan ta flere måneder. Først nå, etter at TV 2 er koblet inn i saken, har Helgelandssykehuset bedt Rikshospitalet om å fremskynde utredningen av Torill.

– Skam for systemet

Den tidligere kommunelegen i Brønnøysund, Knut Tilrem er rystet over hvor byråkratisk dagens helsesystem er blitt;

– Det er en skam for systemet at det skal ta så lang tid når man ser hvilke lidelser hun har. Han sliter med å holde kontroll på følelsene når han snakker om Torill sin tilstand til TV 2 Nyhetene.

RYSTET: Den tidligere kommunelegen i Brønnøysund, Knut Tilrem er rystet over hvor byråkratisk dagens helsesystem er blitt. (Foto: TV 2)
RYSTET: Den tidligere kommunelegen i Brønnøysund, Knut Tilrem er rystet over hvor byråkratisk dagens helsesystem er blitt. (Foto: TV 2)

– Det er helt meningsløst å behandle syke mennesker på denne måten, sier han.

Sykepleieren og jordmora som jobbet ved fødestuen ved helgelandsykehuset i Sandnessjøen før hun ble syk, opplever på kroppen hvordan det er å bli en kasteball i helsesystemet.

– Det er jo med skrekk og gru hvordan man blir behandlet i helsevesenet i dag. Det er utrolig mange mennesker som det er synd i og som ikke blir hørt, sier den gråtkvalte sykepleieren og jordmoren.

Advarer mot ketolyse kur

I dag er det kun barnemat og morfinpreparater som holder 42-åringen oppe.

– Du valgte jo selv å bruken en slankekur som er litt spesiell, hva tenker du om det i dag?

– Jeg vil advare andre på det sterkeste mot å bruke en slik slankekur. Det sier seg selv at når man spiser fett for å forbrenne fett, så får man ikke i seg nok vitaminer og mineraler som kroppen behøver og trenger. Jeg ble også syk i slankeperioden og gikk på flere antibiotikakurer, sier hun.

42-åringer sier at hun tror selv at mikrofloraen i magen er helt nedbrutt og at hun må få hjelp av eksperter for å finne ut av dette.

– Jeg har ikke så store ønsker her i verden annet enn å bli frisk og få være sammen med barna mine. Det å få lov til å stå opp om morgenen, få lov til å stelle meg, dra på jobb og få slippe unna disse smertene her, det er mitt høyeste ønske sier et sterkt beveget Torill Buholm Paasche til TV 2 Nyhetene.