VIL HA 50 ÅRING LØSLATT: Arbeiderparti politiker Ahmed Wais (innfelt) sier at norske myndigheter må hjelpe den fengslede 50 åringen i Jemen. Mannens fire barn og bror forsøkte torsdag i forrige uke å få UD i tale om anholdelsen i Jemen. (Foto: Montasje)
VIL HA 50 ÅRING LØSLATT: Arbeiderparti politiker Ahmed Wais (innfelt) sier at norske myndigheter må hjelpe den fengslede 50 åringen i Jemen. Mannens fire barn og bror forsøkte torsdag i forrige uke å få UD i tale om anholdelsen i Jemen. (Foto: Montasje)

Ap-politiker krever al-Qaida-mistenkt nordmann løslatt

Ahmed Wais sier at det er dannet en støttegruppe for familien til den fengslede 50-åringen.

Den 50 år gamle mannen, som opprinnelig er fra Somalia, er ifølge UD den eneste nordmannen på FNs terrorliste.

Tirsdag avslørte TV 2 at 50-åringen ble arrestert på flyplassen i Jemens hovedstad med norsk pass. Da var han på vei fra Dubai til hovedstaden Sanaa på det som skal ha vært hans tredje reise til Jemen.

Les mer om saken: Al-Qaida-mistenkt nordmann fengslet i Jemen

– Skandale

Arbeiderparti-politiker Ahmed Wais mener UD burde fått mannen straffeforfulgt tidligere, eller renvasket ham.

– Nå har han stått på terrorlista i ni år uten at UD har gjort noe. Det er en skandale, sier Wais til tv2nyhetene.no.

– Familien vet ikke hva som har skjedd med faren, som ble anholdt i Jemen 31. januar. Dette skjedde for over tre uker siden. Familien har hatt kontakt med UD, og UD nektet å møte familien sist torsdag da barna ba om å få snakke med dem om faren, forteller han.

Dannet støttegruppe for familien

Den somaliske organisasjonen G10 har ifølge Wais dannet en støttegruppe for familien. Støttegruppen er bekymret for 50-åringens helse og sikkerhet.

– Norske myndigheter må forklare for familien hvorfor han ble fengslet og hva UD har gjort med saken, fortsetter Wais som mener at det raskt må avklares hvilke rettigheter 50-åringen har.

Wais, som er bystyrerepresentant for Ap i Oslo, sier den fengslede nordmannen må få oppnevnt en advokat som kan hjelpe ham i Jemen.

– Norske myndigheter må hjelpe ham med å få en advokat og den bistanden som han har krav på som norsk statsborger, og finne ut av bakgrunnen for arrestasjonen, sier Ahmed Wais.

Han frykter for at den fengslede mannen ikke får god behandling i Jemen, og trekker frem Martine-saken som et eksempel på at landet ikke følger internasjonale spilleregler.

– Følger ikke internasjonale regler

– Jemen følger ikke internasjonale regler, de som voldtar og dreper norske jenter går fri. Hvordan skal vi stole på at en norsksomalier som har sittet fengslet i tre uker får god behandling, spør Wais.

Han reagerte sterkt på TV 2s opplysninger om at 50-åringen har stått på FNs terrorliste siden 2001, og sier at norske myndigheter må må bidra til å få klarhet i om 50-åringen er skyldig eller uskyldig.

– Er han er fri mann, må han umiddelbart fjernes fra FNs terrorliste, sier Wais.

– Ikke samme krav på oppfølging

50-åringen har fire barn i Norge, men utvandret fra landet i 1997. Dette kan ifølge Utensdepartementet bety at mannen ikke får den samme hjelpen som andre norske statsborgere.

– Det betyr at han ikke har samme krav på oppfølging fra norske myndigheter som folk som oppholder seg i en kortere periode har, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad til TV 2.