DYRE BRYST: Helsedepartementet frykter bryst rekonstruksjon for brystkreftopererte kan ta for mye av ressursene ved landets sykehus.  (Foto: TV 2/Ola Thingstad/Tom Bundli )
DYRE BRYST: Helsedepartementet frykter bryst rekonstruksjon for brystkreftopererte kan ta for mye av ressursene ved landets sykehus. (Foto: TV 2/Ola Thingstad/Tom Bundli )

Helsedepartementet: – Frykter nye bryst vil koste for mye

Brystrekonstruksjon kan ta for stor del av kaka ved sykehusene mener departementet.

Nye bryst er dyre. Det koster mellom 100-200.000 kroner for en brystrekonstruksjon.

Hvert år får 2700 nye kvinner diagnosen brystkreft.

Ønsker debatt

Helsedepartementet frykter nå at brystkreftopererte kvinner som krever nye bryst, vil ta en for stor del av sykehusenes ressurser.

De vil derfor ha debatt om temaet. Men akkurat dét provoserer Kreftforeningen.

– Vi mener det er klart at kvinner som fjerner en kroppsdel, som er forbundet med så mye seksualitet. De har muligheten for å bygge det opp igjen, og det mener jeg de har krav på innen rimelighetens tid, sier Lise Høie, daglig leder i Foreningen for brystkreftopererte.

I desember sendte de og Kreftforeningen sentral et brev med krav om dette til helsedepartementet.

Vil ikke leve uten bryst

For fem år siden måtte Elisabeth Nergaard fjerne begge brystene på grunn av brystkreft. Da var hun bare 38 år.

I januar i år fikk hun endelig innvilget operasjon for brystrekonstruksjon, som hun har ventet på i fem år.

– Så nå skal jeg som jeg pleier å si få bakdelene foran. Det betyr at de tar rumpa mi, eller setet mitt, og skal da konstruere to nye bryster, fortalte hun til TV 2 Nyhetene den gang.

Les mer om Nergaards historie: Elisabeth ofrer rumpa for nye bryster

Frykter ressursene

Tirsdag fikk Foreningen for brystkreftopererte og Kreftforeningen svar på sitt brev til Helsedepartementet.

– Jeg forstår selvsagt behovet ut fra det medmenneskelig perspektivet. Men som sagt det er en vanskelig sak, fordi det handler om prioriteringer – ikke bare i forhold til økonomiske ressurser, men også i forhold til personellbruk, sier Tone Toften, statssekretær (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet.

Dersom en tredel av alle dem som får brystkreft, også skal få nye bryst – kan det koste flere hundre millioner kroner årlig.

Helsedepartementet ønsker debatt om temaet og sendte i dag saken videre til Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsetjenesten.

God samfunnsøkonomi

– Jeg er veldig skuffet over det. Det er mange kvinner som står i kø og bare venter på en rekonstruksjon, og som stadig får vite at de må vente i flere år. Det er så vanskelig og stressende for en kvinne, sier Lise Høie.

Hun tror ikke alle kvinner med diagnosen vil benytte seg av en slik operasjon. Uansett mener hun det er god samfunnsøkonomi.

– Vi anser dette som en del av rehabiliteringen. Det å få legge det bak seg, gjør at kvinnene kommer seg fortere i arbeid. Noen kan ikke fungere normalt eller godt i hverdagen før de har fått dette nye brystet, konkluderer hun.