BODDE I NORGE: Her er 50 åringen avbildet sammen med ett av barna sine et sted i Oslo. Bildet ble tatt da mannen fortsatt bodde i Norge. (Foto: Privat)
BODDE I NORGE: Her er 50 åringen avbildet sammen med ett av barna sine et sted i Oslo. Bildet ble tatt da mannen fortsatt bodde i Norge. (Foto: Privat)

Al-Qaida-mistenkt nordmann fengslet i Jemen

50-åringen er ifølge UD den eneste nordmannen på FNs terrorliste.

En norsk statsborger som ifølge FNs sikkerhetsråd kan knyttes til al-Qaida ble anholdt i Jemen 31. januar.

Han var på vei fra Dubai til hovedstaden Sanaa da han ble arrestert på flyplassen. Siden har ingen hørt noe fra mannen.

Frykter tortur

Nå frykter 50-åringens bror for at han utsettes for tortur i Jemen.

Det arabiske landet kan bli USAs neste store terrorslagmark, etter at USA det siste året har trappet opp bistand og hjelp til jemenittiske myndigheter i kampen mot al-Qaida.

Ett av barna til den fengslede 50-åringen viser fram gamle familiebilder
  tatt i Oslo.
Ett av barna til den fengslede 50-åringen viser fram gamle familiebilder tatt i Oslo.
– Jeg er veldig redd for at han kan bli torturert, sier broren til TV 2.

Det var mannens kone i Jemen som varslet det norske konsulatet i hovedstaden om at ektemannen var anholdt.

50-åringen har ett ekteskap bak seg i Norge, og har fire barn fra dette forholdet. De er alle bosatt i Norge og er norske statsborgere.

Ifølge Folkeregisteret meldte 50-åringen, som opprinnelig er fra Somalia, flytting fra Norge i mai 1997. Han kom til Norge i 1988 som flyktning og ble norsk statsborger i 1995.

Etter utvandringen for 13 år siden har han ifølge familien aldri vært i Norge.

Pågrepet med norsk pass

Den 50 år gamle mannen som sitter fengslet i Jemen ble pågrepet med norsk pass, på det som skal ha vært hans tredje reise til Jemen.

Av familien og bekjente omtales 50-åringen som en forretningsmann som på slutten av 90-tallet var med på å bygge opp telekommunikasjonsmarkedet i Somalia.

I intervju gjort i 1999 ga den 50 år gamle mannen uttrykk for at disse forretningene i hjemlandet gikk godt, og at teletjenestene har vært etterspurte av eksilsomaliere over store deler av verden.

Har stått på FNs terrorliste siden 2001

Mannens tidligere forretningsvirksomhet er imidlertid også årsaken til at han allerede 9. november 2001 havnet på FNs terrorliste, som en del av den somaliske Barakaat-grupperingen – nærmere bestemt som sjef for telekommunikasjonsdelen av Barakaat.

50-åringen står fortsatt oppført på FN-listen over «Specially Designated Global Terrorists» som ble oppdatert 25. januar i år, men det ligger ikke mange utfyllende opplysninger ute på FNs nettsider om hvorfor han havnet på terrorlisten.

Det mest konkrete er mannens navn og angivelige adresse i Mogadishu, samt et underlagsdokument som kort beskriver 50-åringens tilknytning til Barakaat-organisasjonen.

FNs oppdaterte terrorliste fra januar i år. (Foto: Sladdet faksimile
  fra den siste utgaven)
FNs oppdaterte terrorliste fra januar i år. (Foto: Sladdet faksimile fra den siste utgaven)

Opplysningene som er ført opp på FNs terrorliste, sier imidlertid ikke noe om mannens nasjonalitet.

En bevæpnet vakt utenfor Barakaats hovedkvarter i Mogadishu
  9. november 2001, etter at selskapet var havnet på terrorlisten. (Foto:
  Sayyid Azim)
En bevæpnet vakt utenfor Barakaats hovedkvarter i Mogadishu 9. november 2001, etter at selskapet var havnet på terrorlisten. (Foto: Sayyid Azim)
I feltet «nasjonalitet» står bare forkortelsen «na» – «not available», eller «ikke tilgjengelig».

Dette betyr i klartekst at det hittil ikke har vært offentlig kjent at den terrormistenkte 50-åringen har norsk statsborgerskap.

Han står i tillegg på det amerikanske finansdepartementets OFAC-liste som ble oppdatert 10. februar i år.

Fryktet angrep med krysserraketter

I et intervju med en amerikansk TV-kanal i januar 2002 nektet den da svartelistede mannen for at Barakaat-gruppen var forbundet med al-Qaida, slik Bush-administrasjonen hevdet.

På spørsmål om han fryktet at USA ville angripe Somalia med krysserraketter, svarte han:

– Det er det ikke bare jeg som gjør. Det er også frykt for at amerikanerne vil invadere oss.

Det var etter terrorangrepene mot USA 11. september 2001 at den somaliske Barakaat-gruppen ble oppført på FNs terrorliste.

Denne listen er en oppdatert oversikt over personer og sammenslutninger som regnes som medlemmer av eller assosiert med al-Qaida og Taliban.

Personer som står på denne listen, blir gjenstand for ulike sanksjoner som reiserestriksjoner, våpenembargo og frysing av bankkonti.

Det er FNs sikkerhetsråd som fører opp eller fjerner navnene på denne listen, som er opprettet med hjemmel i resolusjon 1267 i FNs sikkerhetsråd.

FNs terrorliste gir FN-landene retningslinjer for hvem de er internasjonalt forpliktet til å treffe tiltak overfor.

UD: – Eneste nordmann på listen

Utenriksdepartementet opplyser til TV 2 at 50-åringen er den eneste nordmannen som står på FNs terrorliste.

BEKREFTER: Kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad bekrefter
  at norske myndigheter er koplet inn i anholdelsen av den 50 år gamle
  norske statsborgeren i Jemen.
BEKREFTER: Kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad bekrefter at norske myndigheter er koplet inn i anholdelsen av den 50 år gamle norske statsborgeren i Jemen.
– Vi er klar over at en norsk statsborger ble oppført på FNs liste i 2001. Såvidt vi er kjent med, er det den eneste norske statsborgeren som er oppført på denne listen, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad til TV 2.

Ber Norge om hjelp

50-åringens bror sier til TV 2 at han ikke visste at broren står oppført på FNs terrorliste, og ble veldig overrasket da TV 2 viste ham listen.

Han bekrefter at broren tidligere jobbet i Barakaat, men nekter bestemt for at broren er tilnyttet noe terrornettverk i dag.

– Vi trodde aldri at noen kunne mistenke broren min for terror. Han har ikke noe med terrorisme å gjøre, sier 50-åringens bror.

Broren vil nå be norske myndigheter om hjelp, og frykter for hva som skjer med broren som sitter fengslet i Jemen.

– Vi vil at de skal hjelpe oss med denne saken og finne ut hvorfor han står på denne listen. Jeg er veldig redd for hva som kan skje med broren min og vil vite om han lever eller er død. Nå er det gått tre uker uten kontakt med ham, sier broren til TV 2.

UD ber Jemen om svar

Utenriksdepartementet bekreftet tirsdag overfor TV 2 at de er koblet inn i saken.

– Det norske generalkonsulatet i Sanaa fikk informasjon fra myndighetene i Jemen 20. februar om at en person med norsk pass var anholdt på flyplassen i Jemen.

– Vi har ikke noe informasjon om hvorfor mannen er anholdt og avventer svar fra jemenittiske myndigheter.

– UD, ambassaden i Riyadh og konsulatet har tatt kontakt med jemenittiske myndigheter for å få mer informasjon om denne anholdelsen og undersøke om vi eventuelt skal yte noe konsulær bistand, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad til TV 2.

Kopstad sier videre at personer som har utvandret fra Norge «over lengre tid» ikke har samme krav på oppfølging fra utenrikstjenesten som andre borgere som oppholder seg i utlandet i en kortere periode.

– Men i denne saken må vi først undersøke mer rundt anholdelsen, og så vil vi vurdere hva slags bistand vi eventuelt vil bidra med, sier Marte Lerberg Kopstad.

UD opplyser til TV 2 at mannen tidligere har vært etterforsket i Norge, men saken mot ham ble henlagt.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter at de er orientert av Utenriksdepartementet om at 50-åringen er pågrepet i Jemen. Utover det har PST ingen kommentarer til anholdelsen.